Ook in Zuid-Frankrijk dreigt benzinetekort, tankstations op rantsoen

Noordwest-Frankrijk staat droog. Zeker 1.600 van de 11,5 duizend tankstations die het land telt, worden getroffen door stakingen in de Franse oliesector. Nu ook de olieraffinaderij in Marseille wordt geblokkeerd, dreigt tevens in het zuiden een tekort aan benzine. Zes van de acht olieraffinaderijen in Frankrijk worden inmiddels geblokkeerd, schrijft Le Figaro.

Nabij Rennes probeert een vrouw haar auto nog vol te tanken.Beeld AFP

Tankstations krijgen hierdoor minder of zelfs helemaal geen brandstof meer geleverd, aldus minister van Transport Alain Vidalies. 820 tankstations zijn volledig uitverkocht, nog eens 800 stations moeten voor ten minste één type brandstof nee verkopen. Vooral in Normandië en Bretagne is de situatie nijpend. Daar staan lange wachtrijen bij de pomp.

Advies ANWB

Volgens de ANWB zal de situatie de komende dagen erger worden. 'Eerst waren het alleen de raffinaderijen in het noordwesten van Frankrijk, nu wordt er ook gestaakt bij een raffinaderij in Marseille, in het zuiden. Hierdoor zullen de voorraden benzine verder worden beperkt', meldt een woordvoerder die contact heeft opgenomen met het ANWB-contactpunt in Lyon.

Bent u van plan om per auto naar Frankrijk te reizen, dan adviseert de ANWB om onderweg zoveel mogelijk tankstops te maken. 'Niet overal kan ook nog onbeperkt worden getankt, sommige stations rantsoeneren. Maak dus veel tankstops en zorg dat de tank voortdurend zo vol mogelijk zit.' Volgens de woordvoerder is het ook verstandig om contact op te nemen met de plaats van bestemming om te vragen hoe de benzinesituatie ter plaatse is.

In het weekend heeft de ANWB een enkel gestrand geval moeten helpen bij het contactpunt in Lyon, verder 'ontvangen we tientallen bezorgde belletjes over de beschikbare brandstof. Vooral van dieselrijders, want in Frankrijk rijdt tachtig procent op diesel en die brandstof is dus overal als eerste op.'

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs hebben vooralsnog weinig last van de brandstofschaarste, liet brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) aan persbureau ANP weten.

Beeld AFP

Stakingen

Het benzinetekort is een direct gevolg van stakingen bij de olieraffinaderijen, legt Volkskrantcorrespondent Peter Giesen vanuit Parijs uit. Arbeiders in de olie-industrie staken tegen een wet die het mogelijk maakt om de arbeidsmarkt te liberaliseren. Hierdoor wordt het gemakkelijker voor werkgevers om werknemers te ontslaan en wordt de macht van de vakbonden, een machtig politiek instrument in Frankrijk, aangetast.

Zes van de acht raffinaderijen in Frankrijk worden geblokkeerd, vanmorgen waren dat er nog vier. Giesen: 'Er mogen geen vrachtwagens in of uit, waardoor tankstations moeilijker kunnen worden bevoorraad. De oproerpolitie heeft al bij twee raffinaderijen blokkades doorbroken en de regering aarzelt niet dit nog eens te doen als het nodig blijkt.' Desondanks is de situatie volgens premier Valls onder controle en is er zelfs nog een 'strategische voorraad' brandstof, die in geval van nood kan worden ingezet.

Drukte bij het pompstation.Beeld Reuters

Benzine hamsteren

Ook stelt de overheid dat bij pompstations waar nu geen benzine meer wordt verkocht, in de directe omgeving nog voldoende alternatieven zijn om te tanken. Op televisie ziet Giesen dat de Fransen desondanks geen risico nemen en benzine 'hamsteren'. 'Maar echt zorgen maken ze zich niet. Boos zijn ze ook niet. Zoals wel vaker in Frankrijk is er ook nu veel begrip voor het protest. Een vrouw op tv, die een uur in de rij had gestaan voor benzine, zei tegen de camera ter plaatse: 'Iedereen verdedigt zijn rechten.'

En moeten we met gevulde jerrycans op pad als we met vakantie willen naar Frankrijk? Giesen denkt van niet: 'Op de snelwegen zijn er vooralsnog geen problemen.' Dit meldt ook de ANWB. Langs de autosnelwegen zijn de tankstations veelal gewoon open en zijn er geen tekorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden