'Ook in Syrië omkoping door GSK'

De Britse medicijnenfabrikant GlaxoSmithKline (GSK) heeft zich net als in China ook in Syrië schuldig gemaakt aan omkoping van artsen, apothekers, tandartsen en overheidsfunctionarissen.

AMSTERDAM - Dat meldt een voormalige werknemer in een uitvoerige e-mail aan het bedrijf, waarvan een afschrift werd verstuurd aan persbureau Reuters.

De corruptie in Syrië vond plaats tussen 2010 en 2012, toen de activiteiten vanwege de burgeroorlog door GSK werden gestaakt. Dat gebeurde via betaling in geld, bijdragen aan sprekers, reisjes en gratis medicijnen.

Via de Syrische vestiging van GlaxoSmithKline is ook de grondstof pseudo-efedrine voor de illegale drug methamfetamine gesmokkeld naar Iran, aldus de klokkenluider.

Het hoofdkantoor van GSK in Londen onderzoekt de beschuldigingen, zegt het bedrijf in een verklaring. 'We hebben geen enkele tolerantie voor alle vormen van onethisch handelen en verwelkomen mensen die iets te zeggen hebben over mogelijke misdragingen.'

De grootste Britse farmaceut kwam twee maanden geleden in opspraak in China. Daar zou 360 miljoen euro zijn betaald aan artsen en functionarissen om de verkoop van GSK-medicijnen veilig te stellen. Daarna kwamen ook kleinere affaires aan het licht in Polen, Irak , Jordanië en Libanon. Die worden volgens het bedrijf allemaal onderzocht.

In Syrië zou de omkoping vooral betrekking hebben op geneesmiddelen die zonder recept kunnen worden verkregen, zoals de populaire pijnstiller Panadol en mondverzorgingsproducten. Door artsen, apothekers en inkopers van de overheid extra geld toe te stoppen of dure vakantiereizen aan te bieden zouden goedkopere middelen van de markt zijn geweerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden