Update

Ook in nieuw rapport 'geen sprake van executies bij treinkaping De Punt'

Het regeringsverhaal uit 1977, dat bij de bestorming slechts 'beheerst geweld' is gebruikt, blijft ook na nieuw onderzoek overeind staan. Dat zegt Karel Monsjou, de vader van een omgekomen gegijzelde. Hij is gisteren als eerste bijgepraat over de uitkomsten. Vandaag presenteren minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) en minister Hennis-Plasschaert (Defensie, VVD) een onderzoek naar de bestorming van de gekaapte trein bij De  Punt.

De gekaapte trein bij De Punt. Beeld anp
De gekaapte trein bij De Punt.Beeld anp

Dat het regeringsverhaal uit 1977 overeind blijft, blijkt eveneens uit uitspraken die toenmalig minister van Justitie Dries van Agt (CDA) vandaag doet in De Telegraaf. Ook hij is bijgepraat over de uitkomsten van het onderzoek en er is volgens hem geen bewijs van doelbewuste executies door mariniers die een einde maakten aan de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977. 'Het is allemaal zoals ik verwachtte. Ik ben met een sereen gemoed thuisgekomen.'

Bij de beëindiging van de treinkaping kwamen zes Zuid-Molukse kapers en twee gegijzelden om het leven. De officiële regeringslezing van Van Agt uit 1977 ligt sinds anderhalf jaar in de Tweede Kamer onder vuur. Maar de onderzoekscommissie past voor deze kritiek, zegt Monsjou, die zijn 20-jarige dochter Ans verloor bij de bestorming. 'Ze verwijzen steeds weer terug naar wat Van Agt indertijd heeft gezegd.'

Monsjou, zelf oud-militair, verdenkt mariniers ervan dat ze het vuur hebben geopend op het portaal waar zijn dochter sliep, hoewel ze dankzij een warmtecamera en afluisterapparatuur van haar aanwezigheid op de hoogte konden zijn.

Toenmalig minister van Economische Zaken Ruud Lubbers en zijn minister van Justitie Dries van Agt in 1977. Beeld anp
Toenmalig minister van Economische Zaken Ruud Lubbers en zijn minister van Justitie Dries van Agt in 1977.Beeld anp

Niets nieuws

Maar de onderzoekscommissie maakte hem gisteren niet veel wijzer. 'Eigenlijk hebben ze niets nieuws verteld. We hebben altijd gewacht op een woord van sorry, en nu hebben we nog steeds geen excuses gehad.'

De presentatie van het onderzoeksrapport vindt plaats onder strakke regie. In besloten sessies van een uur worden eerst mariniers, de Molukse gemeenschap en ex-gegijzelden bijgepraat. Molukse nabestaanden van de zes omgekomen kapers zijn ook uitgenodigd, maar zij weigeren te komen. Via hun advocaat Liesbeth Zegveld stelden ze eerder deze maand de staat aansprakelijk voor 'executies'.

Aan het einde van de middag volgt de onthulling van een animatiefilm door beide ministers, waarin te zien is hoe de bestorming van de gekaapte trein door Nederlandse mariniers op 11 juni 1977 volgens de onderzoekscommissie is verlopen. Vervolgens wordt het onderzoeksrapport naar de Tweede Kamer gestuurd.

Lees hier een uitgebreide beschrijving van de notulen van de ministerraad van de regering-Den Uijl uit die periode.

De bestormde trein. Beeld anp
De bestormde trein.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden