Ook in het echte leven komen zombies voor: de islamisten en de fascisten bijten elkaar dag en nacht

Erdal Balci

Het thema van de mens die door een ander mens gebeten wordt en in een zombie verandert is voor de filmindustrie de kortste weg naar succes. De zombie bijt een ander en wordt dankzij het virus dat die overdraagt één met zijn rivaal. Een idee dat de mens blijft boeien, want iedereen weet instinctief wel dat een bestaan als zombie ook in het echte leven niet uitgesloten is.

De verkiezingszege van de ultrarechtse Duitsers van afgelopen zondag is een mooi voorbeeld van hoe het zombievirus zich in rap tempo kan verspreiden. Vijf maanden geleden nog werd het Turkse referendum gehouden. Ook in Duitsland gingen de Turken massaal naar de stembus om voor de afbraak van de democratie in het moederland te stemmen.

Dat referendum maakte weer eens duidelijk dat niet alleen de moslims in moslimlanden maar ook de moslims in Europa grotendeels het islamistische gedachtengoed aanhangen. Ze zijn dus aanhangers van een ideologie die er prat op gaat dat 'wij moslims' anders zijn dan de rest. Hun ideologen en schrijvers onderstrepen elke keer dat zelfs hun manier van kijken en luisteren anders en dus mooier is.

Ze bevinden zich in een constante toestand van betovering voor de eigen cultuur. De islamistische intelligentsia laat er geen twijfel over bestaan: cultuur en beschaving worden door middel van religieuze en nationalistische 'codes' doorgegeven aan het nageslacht. De ideale wereld is er volgens hen één waarin de moslims hun genetische codes zonder tegenwerking van de buitenwereld aan de nieuwe generaties doorgeven.

Deze blinde bewondering voor eigen cultuur en geloof gaat hand in hand met een grenzeloze ambitie om te expanderen. De drang voor verspreiding van geloof en cultuur is groot, de strategieën talloos. 'Wij' zijn superieur en halal, de anderen inferieur en haram. Op deze gedachte drijft de ideologie die door 64 procent van de Turkse Duitsers en 70 procent van de Turkse Nederlanders gesteund wordt.

De verkiezingszege van de AfD heeft ongetwijfeld vele achtergronden, maar hij is zeker ook veroorzaakt door het almaar groeiende islamisme. En nu de AfD zo groot is, zal Erdogan bij de volgende verkiezingen misschien wel een score van 80 procent halen bij de Turkse Duitsers. Deze twee dynamieken versterken elkaar namelijk door elkaar te bijten. Het virus verandert zogenaamde vijanden in elkaars evenbeelden, ze dienen hetzelfde doel en dat is de dood van de democratie.

Wat de varken etende, onreine heiden is voor de islamist, dat is eenieder die niet in het straatje past van de nieuwe fascist. Extreemrechts heeft sinds de Tweede Wereldoorlog veranderingen ondergaan. Zo heeft de selectie van de mens op grond van biologische afkomst plaatsgemaakt voor het cultureel sorteren van bevolkingsgroepen. Het was dan ook geen toeval dat Anders Breivik in zijn doordachte actie van de massamoord Noorse studenten als slachtoffers uitzocht. Daarmee gaf hij het signaal af dat in het nieuwe fascisme niet de afkomst telt, maar het wereldbeeld.

Joden die nog niet zo lang geleden zijn afgeslacht door de aanhangers van het vroegere nazisme worden nu door de nieuwe radicaal-rechtse bewegingen omarmd en als bondgenoten in de strijd tegen de 'anderen' beschouwd.

De volgende stap is dat een sterke leider opstaat om de nieuwe nazi's te mobiliseren en ze richting acties van geweld te duwen. Dit vacuüm zal vroeg of laat opgevuld worden. We kunnen onze borst nat maken, die perfecte charismatische spreker zal zich aandienen. Bij de islamisten kwam die in de persoon van Erdogan, bij het extreemrechts van Europa is het een kwestie van tijd.

Bij de zombies van de echte wereld wordt nimmer aan de woorden van de leider getwijfeld. De onderdanigheid is zo groot dat zelfs in geval van bewezen corruptie de volgers gaarne de andere kant opkijken. Want de grote man dient de grote zaak en heeft toegang tot informatie die het gewone volk niet bereikt.

Ik weet nog dat in de film over de zombies die bijna iedereen hadden gebeten, Will Smith met zijn hond in de straten van New York liep. Dat kon hij doen omdat zombies niet tegen daglicht zouden kunnen. In de echte wereld is hier geen sprake van. Hier in Europa bijvoorbeeld, bijten de islamisten en de fascisten elkaar dag en nacht. Zo verspreidt het virus zich hier ook snel, net als in die film. In het echte leven zijn de honden ook niet zo slim als die van Smith. Ik zou zeggen: verschuil je, mensen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden