Ook in AMC patiënten met bacterie besmet

In het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam zijn negen patiënten besmet met de bacterie Clostridium. Eén is overleden, zeven zijn thuis en een is nog opgenomen....

Van onze verslaggever

De bewuste persoon was er slecht aan toe, maar de bacterie zal de patiënt geen goed hebben gedaan, aldus de woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag.

Het AMC is het derde ziekenhuis dat meldt dat er patiënten zijn besmet met de bacterie. Die kan alleen toeslaan bij personen die een bepaald soort antibiotica slikken, waarvoor Clostridium niet gevoelig is. Die krijgt dan de kans om uit te breiden en mensen ziek te maken, met verschijnselen als ernstige diarree en darminfecties.

Het Sint Jansdal ziekenhuis in Harderwijk maakte donderdag bekend dat er 38 patiënten zijn besmet en dat half juli een patiënt is overleden. Dit ziekenhuis meldde de eerste besmettingsgevallen in Nederland. Het ziekenhuis in Amersfoort meldt alleen dat patiënten ziek zijn geworden.

Volgens een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is er een vierde instelling waar de bacterie is aangetoond. Afgesproken is dat het ziekenhuis zelf zal bepalen of dat wel of niet naar buiten wordt gebracht.

Er is sprake van een gevaarlijke variant van de Clostridium, maar de besmetting zal niet snel een gevaar voor de volksgezondheid opleveren, omdat het een zogenoemde zorgbacterie is. Alleen in het ziekenhuis opgenomen ernstig verzwakte patiënten die antibiotica slikken, kunnen ziek worden. Verplegend personeel, patiënten met een gebroken been en bezoek worden niet snel ziek na een mogelijke infectie.

Volgens het RIVM komt de bacterie bij veel personen voor. De agressieve variant is mogelijk nieuw. Zekerheid hierover is er niet, omdat de variant pas sinds kort in het laboratorium kan worden aangetoond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden