Ook Hugo de Jonge wil niet somberen

Uw politieke nieuwsbrief

Frank Hendrickx
null Beeld anp
Beeld anp

Goedemiddag. Vicepremier Hugo de Jonge verving vandaag de afwezige Mark Rutte. Net als de premier houdt de CDA'er niet van somberen, ook niet over de nu al moeizame verhouding met de oppositie.

En verder: de geheel vernieuwde Halbe Zijlstra zwijgt over zwarte piet en de koning moet langer wachten op zijn huishoudboekje voor 2018.

Hier zijn uw Dagkoersen. Wilt u deze nieuwsbrief dagelijks per mail ontvangen? Regel het eenvoudig via volkskrant.nl/dagkoersen.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

DEBUUT VAN DE DAG
Ook Hugo de Jonge houdt niet van somberen

Premier Mark Rutte is in Göteborg voor een informele Europese top en dus mocht eerste vicepremier Hugo de Jonge vandaag de ministerraad leiden. Een 'bijzonder moment' vond de minister van Volksgezondheid en de CDA'er had meteen goed nieuws voor mensen die zich 'zorgen maken om de zorg'. Het kabinet heeft besloten om de stapeling van eigen bijdragen in de langdurige zorg te beperken en te verlagen. Vandaag kon de De Jonge tijdens de wekelijkse persconferentie de eerste stappen bekendmaken.

De Jonge wuifde verder bedenkingen weg dat de coalitie nu al op ramkoers ligt met de oppositie. De afgelopen week waren er stevige botsingen over de afschaffing van respectievelijk de dividendbelasting, het referendum en de Wet Hillen die mensen met een afbetaald huis een belastingvoordeel geeft.

Volgens De Jonge is er geen vuiltje aan de lucht. De uitgestoken hand is er nog steeds en het kabinet blijft op zoek naar draagvlak. 'U ziet het te somber in', hield hij een journalist van BNR voor. 'We gaan niet schouderophalend om met onze eigen plannen, maar zijn wel bereid om te luisteren naar argumenten van anderen. Dat moet wel een beetje van twee kanten komen.'

Vooral over dat laatste aspect wordt al een beetje gemopperd binnen de coalitie. De linkse oppositiepartijen GroenLinks, SP en PvdA worden nu al de 'destructieve drie' genoemd.

Hugo de Jonge in de Mark Rutte-pose Beeld anp
Hugo de Jonge in de Mark Rutte-poseBeeld anp

METAMORFOSE VAN DE DAG
Nieuwe Halbe vecht niet meer voor Sinterklaas

Het is nog even wennen. De man die de afgelopen jaren een reputatie opbouwde van een even onbevreesde als uitgesproken politicus ('Heerlijk, helder, Halbe', zeiden ze bij de VVD liefkozend) is nu opeens opperdiplomaat.

De transformatie van Halbe Zijlstra verloopt vooralsnog opmerkelijk soepel. Deze week wond de minister van Buitenlandse Zaken zonder moeite de Kamer om zijn vinger. 'Hij deelt met net zo veel gemak een complimentje uit aan GroenLinks als aan Tunahan Kuzu van Denk', schrijft diplomatiek redacteur Nathalie Righton over de geheel vernieuwde Halbe.

De wereld ligt nu open voor Zijlstra; Sinterklaas en de paaseitjes moeten het voortaan zonder hem zien te redden. De vechtlustige VVD'er noemde het in 2016 nog 'idioot' dat de HEMA de oer-Hollandse paaseitjes in 'zoekeieren' wilde veranderen en vorig jaar waarschuwde hij dat RTL het Sinterterklaasfeest 'vermoordt' door de zwarte pieten in de ban te doen.

Zijlstra gaat nu zijn vingers niet meer branden aan de oude kindervriend en zijn omstreden knecht, bleek vandaag voorafgaand aan de ministerraad. 'Ik hoop dat ie goed vertrokken is', zei Zijlstra na een vraag van de altijd alerte NOS. 'Verder heeft deze minister geleerd over Sinterklaas niet te veel te zeggen.'

De nieuwe Halbe is in elk geval een verlies voor het satirische magazine De Speld. Dat meldde eerder nog dat Zijlstra tijdens zijn eerste wereldreis vergezeld zal worden door een entourage van zwarte pieten. 'De zwarte pieten zullen veel belangrijk werk verzetten. Ze notuleren, geven advies, bereiden bilateraaltjes voor, en delen snoep uit aan regeringsleiders.' Dat gaat dus niet door.

De nieuwe Halbe vecht niet voor Sinterklaas Beeld anp
De nieuwe Halbe vecht niet voor SinterklaasBeeld anp

AGENDAWIJZIGING VAN DE DAG
Koning moet langer wachten op huishoudboekje 2018

Op vrijdagmiddag stuurt de Tweede Kamer steevast het vergaderschema voor de week nadien rond, plus een planning voor de langere termijn. Nu de Kamer sinds het aantreden van het nieuwe kabinet weer op volle toeren draait, en de begrotingsbehandelingen van alle ministeries voor het kerstreces klaar moeten zijn, is die planning voor iedere Binnenhofbewoner extra belangrijk. Wanneer komt 'mijn' portefeuille aan bod?

In alle agenda's - inclusief die van onze royalty watcher Remco Meijer - stond inmiddels woensdag 22 november als de dag waarop premier Rutte naar de Kamer zou komen om de begrotingen te verdedigen van zijn eigen ministerie, Algemene Zaken, en die van het Koninklijk Huis. 'Juist dat laatste, de behandeling van begrotingshoofdstuk 1 ('De Koning'), trekt altijd veel aandacht, omdat het zo ongeveer het enige moment per jaar is waarop de premier over het staatshoofd spreekt', aldus Meijer.

Maar er is een kink in de kabel. Het team van historici dat onderzoek doet naar de financiën van het Koninklijk Huis, naar aanleiding van berichtgeving door RTL vorig jaar over 'een geheime deal' eind jaren zestig, rapporteert op 30 november. SP-Kamerlid Ronald van Raak liet dinsdag bij de regeling van werkzaamheden weten dat de Kamer dat rapport heel graag bij de begrotingsbehandeling zou betrekken. Of het niet tien dagen eerder kon verschijnen, was zijn vraag.

Het antwoord: dat kan niet, maar de volgorde is nu omgedraaid. Het rapport komt gewoon op of rond 30 november, en de Kamer behandelt de begroting van koning Willem-Alexander pas in de week van 19 december. Dan is ook de kabinetsreactie klaar. Zodat de Oranjes nog net voor Kerstmis weten wat in 2018 hun financiële positie is.

Rutte praat nog even niet over de koning. Beeld anp
Rutte praat nog even niet over de koning.Beeld anp

BOEK VAN DE DAG
Kiss and tell door ex-Kamerlid Roelof van Laar

Het begint een bescheiden trend te worden in Den Haag, merkt politiek verslaggever Ariejan Korteweg vandaag op: Kamerlid klapt uit school na verlaten fractie. In navolging van Sharon Gesthuizen (SP) en Ybelte Berckmoes (VVD) is dit keer Roelof van Laar aan de beurt. De PvdA'er kwam bij de laatste verkiezingen laag op de lijst, omdat hij 'niet zichtbaar genoeg' was geweest volgens de partij. Zelf denkt Van Laar daar overigens anders over: hij had thuis een mapje met krantenartikelen over hem 'van wel 1,5 centimeter dik'.

Ex-partijleider Diederik Samsom komt er niet goed vanaf in 'Eerlijk duurde niet zo lang', net als enkele andere ex-collega's, maar uiteindelijk heeft Van Laar toch te weinig meegemaakt om 'meer zichtbaar te maken dan humeur en toevalligheden', constateert Korteweg. 'Dertig pagina's met foto's zorgen dat de gewenste dikte alsnog wordt gehaald.'

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Wilt u deze per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl.

PvdA'er Van Laar schreef een boek. Beeld anp
PvdA'er Van Laar schreef een boek.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden