Nieuwshpv-vaccinatie

Ook hpv-vaccinatie voor jongens, leeftijd omlaag naar 9 jaar

Vanaf 2021 worden ook jongens ingeënt tegen het hpv-virus. Nu krijgen alleen 13-jarige meisjes het vaccin, maar dat wordt uitgebreid naar alle kinderen. Bovendien gaat de leeftijd omlaag: de kinderen krijgen de prik voortaan op 9-jarige leeftijd.

Redactie
Van de meisjes die het vaccin nu krijgen aangeboden, komt slechts 43 procent de prik halen.  Beeld ANP
Van de meisjes die het vaccin nu krijgen aangeboden, komt slechts 43 procent de prik halen.Beeld ANP

Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid aan de Kamer laten weten. Op deze manier zijn jongens beter beschermd tegen het virus en lopen minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming, is zijn motivatie. Hij volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad eerder dit jaar.

Hpv is een seksueel overdraagbaar virus dat bij meisjes vooral baarmoederhalskanker kan veroorzaken en het speelt bij jongens en meisjes een rol bij het ontstaan van anus-, mond- en keelkanker. Jongens kunnen er ook peniskanker van krijgen.

Alleen al van baarmoederhalskanker zijn er per jaar zo’n achthonderd nieuwe gevallen en overlijden er ongeveer tweehonderd vrouwen aan deze ziekte. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van het hpv-virus, aldus KWF Kankerbestrijding. KWF-directeur Johan van de Gronden was dan ook blij met het advies van de Gezondheidsraad dat de minister nu overneemt: ‘Alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het virus geen slachtoffers meer maakt. Met deze vaccinatie kunnen we tot wel 1.450 gevallen van kanker bij jongens en meisjes vermijden.’

Vaccinatiegraad stijgt

Omdat inmiddels duidelijk is dat de vaccinatie lang genoeg werkt, kan de leeftijd waarop kinderen de vaccinatie krijgen omlaag. De groep tussen 18 en 26 jaar mag vanaf 2021 de prik zonder kosten komen ophalen, waar nu nog voor betaald moet worden bij de huisarts. Voor de groep tot 18 jaar blijft het vaccin sowieso gratis.

Van de meisjes die het vaccin nu vanaf 13-jarige leeftijd krijgen aangeboden, komt slechts 43 procent de prik halen. Overigens stijgt de vaccinatiegraad van het hpv-prik wel: van de lichting die in 2006 is geboren (en dus dit jaar 13 werd of wordt), heeft tweederde de prik opgehaald, aldus de staatssecretaris.

Rijk der fabelen

De hpv-vaccinatie was impopulair omdat er veel verhalen rondgingen over de onveiligheid ervan. Verhalen waarvan de Gezondheidsraad benadrukte dat ze tot het rijk der fabelen behoren. Toch riep het advies van de Gezondheidsraad in juni de vraag op of uitbreiding wel verstandig was, omdat het ook de vaccinatiegraad van andere inentingen negatief zou kunnen beïnvloeden.

Daarover zei viroloog Ab Osterhaus in de Volkskrant: ‘Als je het hpv-vaccin niet aanbiedt via het Rijksvaccinatieprogramma omdat er een groep anti-vaxxers is die de wetenschap wantrouwt, dan geef je dus toe aan mensen die de discussie voeren op oneigenlijke argumenten. Ik vind dat je daar zeer voorzichtig mee moet zijn, vooral ook voor de mensen die wel hun gezond verstand gebruiken en hun kinderen willen beschermen. Als ouders vraagtekens plaatsen bij vaccinaties die wetenschappelijk bewezen effectief zijn, is het geen oplossing om die vaccinatie dan maar niet aan te bieden. Dan moet je een strategie bedenken om die mensen te overtuigen van het nut van de inenting.’

Is een extra prik voor jongens zinvol in tijden van vaccinatiescepsis?

Als een kwelgeest waart de weerzin tegen vaccins door Europa. Vijf horrorverhalen over vaccins tegen het licht.

Hoe een enge video HPV-vaccinatie-angst in Japan aanwakkerde en wat we daar in Nederland van kunnen leren.

De overheid moet prioriteiten stellen, vinden sommige wetenschappers, anders wordt het basispakket van inentingen een soort lopend buffet waarvan iedereen het zijne kiest.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden