Ook Hoogervorst ziet niets in wietproef

De Tweede Kamer moet zich niet te veel illusies maken over experimenten met het reguleren van de teelt van cannabis....

Een Kamermeerderheid van in elk geval PvdA, VVD, D66 en GroenLinks wil dat er in Maastricht een proef komt met de teelt van wiet om coffeeshops te bevoorraden. De ministers Donner (Justitie) en Remkes (Binnenlandse Zaken) en premier Balkenende zien daar om diverse redenen niets in. Ook Hoogervorst verwacht niet dat het reguleren van de teelt een einde zal maken aan bestaande problemen als overlast, criminaliteit en drugstoerisme.

Nederland gedoogt de verkoop van kleine hoeveelheden softdrugs in coffeeshops, maar de aanvoer ervan is tot duver verboden. Hoogervorst wees erop dat het onder staatstoezicht telen van cannabis voor medische doeleinden is uitgelopen op een ‘betrekkelijke sof’. Deze wiet is veel duurder dan cannabis uit de coffeeshop, onder meer door de kwaliteitseisen waaraan de ‘staatswiet’ moet voldoen en de BTW die erover moet worden afgedragen. Veel minder mensen dan verwacht maken daardoor gebruik van de zogeheten mediwiet.

‘Als je gaat reguleren, gaat de prijs omhoog’, zei de minister. Het is volgens hem naïef te denken dat het mogelijk is om criminele handelingen uit de softdrugsketen te halen door de teelt en handel te reguleren. Ook verwacht Hoogervorst dat dat slechts een geringe bijdrage zal leveren aan de volksgezondheid. ‘Ik zie geen meerwaarde’, zei hij.

De PvdA, VVD en D66 hadden Donner begin deze maand in een gezamenlijk manifest opgeroepen gehoor te geven aan de wil van de Kamermeerderheid om het experiment mogelijk te maken. Ze willen dat hij het Openbaar Ministerie opdraagt gedurende het project geen prioriteit te geven aan de opsporing en vervolging van telers en handelaren die zich aan afspraken met de gemeente Maastricht houden. Donner blijft erbij dat zo'n proef in strijd is met internationale afspraken.

De Kamer vindt verder dat coffeeshops die softdrugs aan jongeren verkopen, direct moeten worden gesloten. Remkes zegde toe dat hij dat signaal nog eens duidelijk onder de aandacht van de gemeenten zal brengen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden