Ook Hollande is nu 'echte president'

VAN ONZE CORRESPONDENT PETER GIESEN

PARIJS - De Franse president François Hollande overweegt juridische stappen tegen het roddelblad Closer, dat vrijdag een zeven pagina's tellende fotoreportage bracht over de veronderstelde relatie tussen de president (59) en de 41-jarige actrice Julie Gayet. Hollande laat zich vooralsnog niet uit over het waarheidsgehalte van het artikel, maar stelt simpelweg dat hij 'recht heeft op een privéleven, net als iedere andere burger'.

De president woont samen in het Elysée-paleis met zijn vriendin, journaliste Valérie Trierweiler. Gayet is een tamelijk bekende actrice, die in 2012 meewerkte aan een spotje voor de campagne van Hollande. Bij die gelegenheid omschreef ze de toenmalige presidentskandidaat als 'nederig', 'formidabel' en 'een goede luisteraar'.

Closer zou de president betrapt hebben bij het Parijse pied-à-terre van Gayet, op enkele honderden meters van het Elysée. Uit de foto's valt dat niet helemaal op te maken: we zien slechts een keurig geklede man met een zwarte motorhelm, die achter op een driewielige scooter stapt. Gisteravond haalde Closer het verhaal weer van zijn site, op aandringen van Gayets advocaat. Het blad bleef echter gewoon in de kiosk liggen.

De Franse media zwijgen doorgaans over de amoureuze escapades van hun presidenten. Sterke verhalen worden vaak pas achteraf bekend. Volgens een nooit officieel bevestigde roddel botste Valéry Giscard d'Estaing (president tussen 1974 en 1981) in vrouwelijk gezelschap met een geleende Ferrari tegen een melkwagen, Jacques Chirac (1995-2007) werd 'meneer-tien-minuten-inclusief-douche' genoemd en François Mitterrand (1991-1995) bleek er een tweede gezin op na te houden. Zijn minnares was aanwezig op Mitterrands begrafenis.

Veel Fransen zijn trots op deze libertaire mores, die ze graag contrasteren met de seksuele bekrompenheid in de Angelsaksische wereld. De 'affaire-DSK' gaf echter aanleiding tot enige bezinning. De media bleken ook jarenlang gezwegen te hebben over het feit dat Dominique Strauss-Kahn bekend stond als iemand die vrouwen lastig viel. Achter de schijnbare ruimdenkendheid bleek al te vaak machogedrag en seksuele intimidatie schuil te gaan.

Toch betekenen de berichten over Hollande en Gayet niet dat de Franse media hun traditionele discretie overboord hebben gezet. Het gerucht over de affaire deed al lang de ronde. In maart vorig jaar diende Gayet een klacht in tegen bloggers en een website die het verhaal verspreidden. In december werd ze zichtbaar in verlegenheid gebracht door een verkapte toespeling op haar relatie met de president in Le Grand Journal, de Franse versie van De Wereld Draait Door.

Maar de grote media brachten het verhaal pas nadat Hollande had aangekondigd dat hij stappen overwoog tegen Closer, een roddelblad dat verder durft te gaan dan een concurrent als Paris Match.

De politieke klasse staat achter Hollande. Zelfs Marine Le Pen steunt de president deze keer: 'Ik heb respect voor het privéleven van iedereen.'

De opiniepeiler Frédéric Dabi gelooft dat het verhaal de Franse burgers koud zal laten, omdat 'ze een onderscheid tussen publiek en privé maken'.

De muur tussen publiek en privé is nog niet geslecht, maar wordt onmiskenbaar poreuzer. Niet alleen door internet en de roddelpers, maar ook door toedoen van politici zelf. Nicolas Sarkozy (Hollandes voorganger als president tussen 2007 en 2012) maakte zijn verbintenis met zangeres en actrice Carla Bruni zelf bekend op een persconferentie, omdat hij wist dat veel Fransen een zekere bewondering voor de verleider koesteren.

En wellicht is ook voor François Hollande munt te slaan uit deze affaire, speculeerde een socialistische afgevaardigde in dagblad Le Figaro: 'Misschien zeggen de mensen: hij heeft een maîtresse, dus is hij een echte president.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden