Ook het virus H5N8 is een schepsel van God

Zondag was er een drive-in kerkdienst op een parkeerplaats in Veenendaal. Omdat op de gebruikelijke plaats van samenkomst, een hal, diverse pluimveesoorten zaten opgesloten wegens de dreiging van vogelgriep, hadden de gelovigen zich nu verzameld op de parkeerplaats. In hun auto hoorden de leden van de kerkgemeenschap Mozaiek0318 voorganger Kees Kraayenoord de Heer smeken om bescherming tegen de vogelgriep 'en ook andere ziekten'.

Op de hele Veluwe, en ook daarbuiten, werd zondag de Allerhoogste aangeroepen tegen H5N8. Maar diens wegen zijn ondoorgrondelijk en zodoende kan het gebeuren dat op een kwade dag al je kippen genadeloos worden omgelegd - eufemistisch aangeduid als ruimen: als sprake is van een kwaadaardig virus met een onbegrijpelijke formule als naam, duikt dat woord opeens weer op in de kolommen.

Wat moet je er verder van zeggen, in religieus opzicht? Ook het virus is een schepsel Gods, dus de zaken liggen gecompliceerd. Maar als Hij bestaat, dan houdt Hij niet van kippen. De beesten zitten met z'n tienduizenden opgesloten in een legbatterij en er hoeft maar dít te gebeuren, of ze worden preventief geruimd. Preventief worden geruimd is een smadelijke vorm van sterven, ook voor een kip.

Er is trouwens een vaccin tegen H5N8 beschikbaar. Helaas blieven de Duitsers geen gevaccineerde kippen en ook geen eieren van gevaccineerde kippen, dus we gebruiken het vaccin niet. Want zonder de Duitsers heeft de kippenindustrie H5N8 niet eens nodig om het loodje te leggen.

De streek rond Barneveld is het pluimveehart van Nederland, hoorde ik burgemeester Asje van Dijk op de radio zeggen. Als het virus daar toeslaat, kon het zomaar een slachtpartij worden zoals in het rampjaar 2003, toen er in Barneveld en omstreken geen levende kip meer viel te bekennen.

Waar het virus vandaag komt, weten we niet. Aanvankelijk wezen beschuldigende vingers naar de trekvogels. Maar het virus is afkomstig uit China, dus zouden trekvogels helemaal uit dat land naar onze streken hebben moeten vliegen. Wat onwaarschijnlijk is, zeker met een ziekte onder de leden.

Dit weekend werd boven Duitsland wel een wilde eend neergehaald die besmet bleek. Mogelijk is sprake van een soort trekvogelestafette met het virus als estafettestokje.

Maar áls het toch de trekvogels zijn, wat kunnen we dan doen? Weinig. We kunnen er moeilijk de luchtmacht op af sturen en bovendien zijn al onze straaljagers in Jordanië of bezig brutale Russen uit het luchtruim te houden.

Volgens Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren hebben de uitbraken van virusziekten te maken met de intensieve veehouderij. Ik was graag bereid dat te geloven - ik betaal me niet voor niets scheel aan biologisch kippenvlees en eieren in zo'n groen doosje. Het was ook best fijn geweest, want dan was het virus een straf voor onze zonden. Een beproefd en bruikbaar concept ter verklaring van veel ellende.

Maar het schijnt dus niet zo te zijn. Viroloog Ron Fouchier verklaarde tenminste gisteren op de Volkskrant-site dat het virus afkomstig is van vrije-uitloopeenden in China. Het is niet ontstaan tijdens de massaproductie van eendenborst.

Virussen wekken de middeleeuwer in ons. Er hangt dreiging in de lucht, maar je weet niet waar. Iets ongrijpbaars kan je toekomst vernietigen; virussen zijn de terroristen van moedertje Natuur.

Waar je een besmette kip aan kon herkennen, vroeg iemand op de radio.

'Aan dat-ie dood is', zei de deskundige.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden