Ook gemeenten achter financiële afspraken met Rijk

Een meerderheid van de gemeenten heeft ingestemd met het principeakkoord met het kabinet over de financiën van het Rijk en van de lagere overheden. Dat heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vrijdag gemeld. De provincies en de waterschappen waren al akkoord gegaan met de afspraken.

In een ledenraadpleging stemde 73 procent van de gemeenten voor. Die vinden de afspraken aanvaardbaar, al blijven er volgens de VNG wel bezwaren tegen het akkoord bestaan. Ook hebben veel gemeenten volgens de koepelorganisatie bedenkingen over het hele pakket aan bezuinigingen waar ze mee te maken krijgen.

Het financiële akkoord gaat onder meer over de wet Houdbare Overheidsfinanciën. Tegenstanders daarvan denken dat die wet de ruimte van provincies en gemeenten om investeringen te doen in bijvoorbeeld infrastructuur, te sterk beperkt. Verder worden lagere overheden tot 'schatkistbankieren' verplicht, waarbij ze overtollig geld moeten stallen bij het Rijk. Dat zou een gunstig effect hebben op de omvang van de staatsschuld.

Gemeenten maken zich zorgen over de kleinere budgetten voor de zorgtaken die ze erbij gaan krijgen, zoals jeugdzorg en de AWBZ.

Nederland telt 408 gemeenten. Van de 307 die hun stem hebben uitgebracht, stemden er 192 voor en 115 tegen. De overige 110 stemden niet. Maar volgens de regels stemt een gemeente die niet stemt, automatisch vóór.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden