'Ook géén pauze heeft zijn nadelen'

'Sinds kort films kijken bij CineBergen. Een in het bos gelegen filmhuis. Mooi houten gebouw en prima projectie. Alleen jammer dat je er op losstaande rieten terrasstoelen moet ziten....

'Het is voor de eerste keer geweest dat ik halverwege een film weg ben gegaan. Weliswaar om te piesen tijdens Lost World en ik heb ook niets van het verhaal gemist, want dat was er niet, maar toch een eerste maal. Nadeel van geen pauzes in films.' Gert Keijer, Amsterdam.

'De pauzes en reclames zijn veeeeellllllll te lang. Een positieve opmerking: de popcorn wordt nu in dozen i.p.v. plastic zakjes verkocht, dus geen geknisper meer.' Rob Dielen, Amsterdam.

'Ik vind Sneak Preview een pracht gebeurtenis, maar niet in Utrecht. Dat is verworden tot een studentenbralfestijn, waar stilte tijdens de film een schaars goed is met smakkende chipsmuilen en rollende bierflesjes.' Coen Dirkx, Utrecht.

'Portrait of a Lady in Babylon, Den Haag. De zaal zat vol bejaarden die, eenmaal gezeten, bijna niet meer overeind konden. Wij moesten als amateurbejaardenhelpers fungeren. Een paar ouderen konden nl. de trap niet meer op naar de uitgang. Om 18.15 uur was er nog een zitting. Om 18.05 (hoogtepunt van de film) kwamen de eerste mensen van 18.15 binnenschuifelen. En zij moesten natuurlijk goede plaatsen hebben, midden in de zaal. Dus iedereen opstaan, het gezicht werd je ontnomen en hoe de film afliep. . . ik weet het niet.' Kees Steenkamer, Delft.

'Ik zag The Pillow Book in Assen tijdens het festival. De ondertiteling deed het niet, hetgeen betekende dat we het eerste half uur met het Japans moesten worstelen. Velen verlieten de zaal.' Stine Jensen, Maastricht.

'Teleurstelling: de dood van Desmet. Cinefiele programmering (met name de late night movies) vervangen door voornamelijk hapklare brokken. De Plantagebuurt zal nooit meer de oude worden.' Gert Verbeek, Amsterdam.

'Ik heb vorig jaar bij de directie van het Rotterdamse festival geklaagd over de vele niet-Nederlands ondertitelde films, waaronder alle Tiger Award-kandidaten. Ik vind dit een grof schandaal! Deze films moeten tijden het festival ook te volgen zijn voor mensen die wat moeilijk converseren in de Engelse taal en voor mensen (met name oudere mensen) die geheel geen Engels spreken, maar toch fervente filmliefhebbers zijn. Helaas heb ik geen antwoord ontvangen op mijn brief naar de (Engelse) directeur.' Gert-Jan Kuijpers, Rotterdam.

'Steeds blijkt toch weer hoe bepalend het Rotterdamse Filmfestival is voor het betere film-aanbod in de rest van het jaar.' Corrie Vellema, Leiden.

'Wat zo heerlijk is in filmhuis De Fabriek: je komt voor de film en dat krijg je ook. Niks geen reclame of voorstukken van aankomende films. En je mag je consumptie meenemen.' A. Pieper, Zaandam.

'Ik ben heel tevreden over de progammering van filmhuis Lumen, maar ik baal ervan dat ik Sling Blade gemist heb, omdat ze die alleen maar om 22.00 uur gedraaid hebben.' Johan Voerman, Delft.

'Cinecitta in Tilburg mag de nieuw in te stellen bioscoopprijs krijgen. Waar anders kun je (op woensdag) voor twee riksen naar recente films? In de Heuvelpoort (Keuvel-oord) word je vaak compleet gestoord van het ongevraagde commentaar van links, rechts, voor en achter je.' Ries Baeten, Tilburg.

'Het beste nieuws van 1997 is dat na de komst van Pathé in Groningen, waar evenals in Camera alleen maar Amerikaanse films draaien, het Filmcentrum Poelestraat wordt verbouwd, zodat Groningen eindelijk een goed filmtheater zoals Cinemariënburg in Nijmegen krijgt.' Karin Wapstra, Haren.

'Kom uit het verre Westen eens naar Winterswijk! Al tien jaar een filmhuis met prachtige films in een fantastisch servicetheater.' Cris Peitsold, Winterswijk.

'Het is wel vroeg opstaan, maar het loont de moeite om in Rotterdam vóór 12 uur 's middags het Pathécomplex te bezoeken; slechts ¿ 7,50 entree, geen pauze, prachtig groot beeld en een perfect geluid.' Eric R. van der Ruit, Rotterdam.

'Als gevolg van het parkeerbeleid van Amsterdam zijn we aangewezen op het openbaar vervoer. Dat betekent: 10 minuten van huis naar station Wormer, 25 minuten naar A'dam CS, 20 minuten met de tram naar de bioscoop. Als je de trein van 00.06 uur mist, moet je tot 00.52 wachten, met als gevolg dat je om 01.30 uur thuis bent. Al met al een belemmerende situatie voor de cultureel geïnteresseerde provinciaal.' Karst Bootsma, Wormer.

'De Filmliga in Heiloo blijft een verademing: prachtige films en rustig publiek geven de kans op je eigen manier van de films te genieten. Ook favoriet: Provadja Alkmaar, Desmet Amsterdam.' Lida Verkleij, Castricum.

'Ik blijf het vervelend vinden om tijdens de film met mijn jas op mijn schoot te zitten. Misschien is een garderobe een idee!' Hans Donkers, Nijmegen.

'In Metropole (Pathé) Den Haag betaal je aan de kassa één gulden extra (staat overigens nergens aangegeven!) voor het 'aanwijzen van de plaatsen'. Dat is niet meer dan een simpel handgebaartje of je naar links of rechts moet.' Bas Ypinga, Den Haag (en ook anderen over Pathé-theaters elders).

'Zou het niet mogelijk zijn om één extra voorstelling in de week in te voeren waar alle naar knoflook stinkende, winden latende, popcorn vretende, oeverloos zwammende, quasi lollige opmerkingen brakende, straalbezopen randdebielen, allemaal tegelijk, voor de helft van de prijs, heen kunnen?' Marcel van den Brink, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden