Ook gedogen gaat van au

Gedogen is heus ook geen pretje. Tramchauffeur herinneren de PVV maar wat graag aan de draai.

Douwe Douwes en Kim van Keken

Regeren gaat van au, weet iedere doorgewinterde politicus. Maar sinds kort weten we dat ook gedogen geen pretje is. De PVV heeft heel wat draaien moeten maken om in het 'centrum van de invloed' terecht te komen. Zo langzamerhand beginnen de kiezers die daar niet zo blij mee zijn, de partij daaraan te herinneren.


Afgelopen woensdag waren 25 Haagse tramchauffeurs naar het Kamergebouw gekomen om even te horen waarom de PVV ineens hun vervoersbedrijf wil verkopen. Twee jaar geleden vond de partij dat nog een heel slecht idee. Maar PVV'er Richard de Mos moet nu tandenknarsend verdedigen dat het Haagse vervoer wordt aanbesteed.


Laten we het zo zeggen: dat vinden de tramchauffeurs niet leuk. In de Haagse gemeentezaal kreeg De Mos, die ook raadslid is, al eens de volle lading vanaf de publieke tribune. 'Verrader!' Hij droeg de aanval waardig. Gedogen gaat nou eenmaal van au. Toch? Het schijnt dat De Mos alweer in het stadion van ADO Den Haag - thuisbasis van de HTM-chauffeurs - is gesignaleerd.


Maar deze week hadden de PVV'ers overduidelijk geen zin in een nieuwe ronde beschimpingen. De HTM'ers die naar het Kamergebouw waren gekomen, werden boven aan de roltrap hartelijk onthaald door SP-leider Emile Roemer. Zouden de socialisten hier een kansje zien om de electorale concurrent even pootje te lichten?


Kamerlid Farshad Bashir vroeg in het debat namens de SP waarom de PVV zo makkelijk akkoord was gegaan met de aanbesteding. Tot hij besefte dat niet één PVV'er naar de vergadering was gekomen. Opvallend, verder waren de Kamerstoelen zo druk bezet dat drie VVD'ers bij de ambtenaren aanschoven. Zelfs Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren was er.


De PVV had kennelijk lont geroken, en kwam gewoon niet opdagen. Maar de chauffeurs zijn de zaak niet vergeten. 'Geloof maar dat de collega's weten wie dit mogelijk heeft gemaakt', tekenden we op uit de mond van chauffeur Leo Donk. 'PVV'ers zijn de grootste draaiers van allemaal.' De SP'ers stonden er glimlachend bij.


Douwe Douwes, Kim van Keken


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden