Ook fraude-onderzoek op Erasmus Universiteit

Diederik Stapel schreef een boek over zijn eigen wetenschapsfraude. Op de dag dat het verscheen, werd meteen nieuw onderzoek aangekondigd. De Erasmus Universiteit zal het werk van Dirk Smeesters doorlichten.

AMSTERDAM - De Erasmus Universiteit Rotterdam gaat alle publicaties van haar voormalig hoogleraar Dirk Smeesters onderzoeken. Ook overweegt de universiteit het omvangrijke wetenschappelijke oeuvre van de ontslagen professor en hartspecialist Don Poldermans tegen het licht te houden.


Aanleiding is het woensdag gepresenteerde eindrapport over de wetenschapsfraude die de Tilburgse professor sociale psychologie Diederik Stapel heeft gepleegd. Kort nadat de affaire-Stapel eind 2011 aan het licht was gekomen, werd ook de Erasmus Universiteit geconfronteerd met twee professoren die onzorgvuldig en mogelijk frauduleus met gegevens waren omgegaan. De voorzitter van de onderzoekscommissie, Pim Levelt, hekelde in de Volkskrant de lichtzinnige wijze waarop de Erasmus Universiteit met de twee omstreden hoogleraren was omgegaan.


De eerste was Smeesters, hoogleraar bedrijfskunde, consumentengedrag en maatschappij. Een speciale commissie van de Erasmus Universiteit stelde deze zomer vast dat hij bij de totstandkoming van drie artikelen had gehandeld in strijd met de 'wetenschappelijke integriteit'.


Smeesters liet bij onderzoeken bepaalde uitkomsten weg en versterkte daardoor de effecten die hij wilde aantonen. Volgens hem zou dat vaker gebeuren in zijn vakgebied (marketing), net als in de sociale psychologie. Twee van zijn artikelen werden teruggetrokken na publicatie, één werd niet gepubliceerd. Smeesters nam vervolgens ontslag. Volgens de universiteit ontstonden er daarop 'aanhoudende twijfels' over alle publicaties van Smeesters. Om die reden wordt nu al zijn werk onderzocht.


De tweede affaire betrof internist Don Poldermans. In oktober van dit jaar stelde een onderzoekscommissie 'ernstig wetenschappelijk wangedrag' vast. Poldermans zou de gegevens van 169 patiënten hebben verzonnen en zeer slordig zijn omgegaan met onderzoeksgegevens. Daardoor is van diverse studies de geldigheid niet meer vast te stellen. Poldermans, die alles ontkende, verloor zijn baan als hoogleraar en arts bij het Erasmus MC.


De commissie onderzocht een handvol publicaties van de Rotterdammer, waarna twijfel ontstond over de rest van het werk van de zeer productieve internist. Poldermans heeft 600 - vaak invloedrijke - publicaties op zijn naam staan.


In oktober pleitte de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie voor een onafhankelijk onderzoek naar een Europese richtlijn die sterk is beïnvloed door het werk van Poldermans. Deze richtlijn - over het gebruik van bètablokkers bij operaties - werd opgesteld onder voorzitterschap van Poldermans en leunt op studies van de van fraude beschuldigde internist.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden