Ook Franse franc onder druk door verkiezingsuitslag Parijse beurs in ban van komst communisten

De angst voor de communisten, en met name Franse communisten, had maandagochtend de financiële markten in haar greep. De aandelenkoersen op de beurs in Parijs duikelden bijna 4 procent als schrikreactie op de onverwacht grote steun die de linkse coalitie van socialisten en communisten bij de parlementsverkiezingen kregen....

Van onze redactie economie

AMSTERDAM

Ook de Franse franc kreeg een tik. Tegenover de Duitse mark zakte de koers. De franc kostte gisteren aan het einde van de handel nog maar 33,30 cent, tegen een slotkoers van 33,360 afgelopen vrijdag.

De Franse minister van Financiën, Jean Arthuis, verklaarde maandagochtend niet te verwachten dat het verkiezingssucces van de linkse partijen zal leiden tot een crisis van de franc.

Valutahandelaren gaan er ondanks de geruststellende woorden van Arthuis vanuit dat de franc voorlopig onder druk blijft staan. De markten sloten voor het nieuws over het ontslag van de Franse premier Juppé.

Het Franse lid van de Europese Commissie voor monetaire zaken, Yves-Thibault de Silguy, gaf maandag te verstaan dat de oppositie in zijn land weinig illusies hoeft te hebben over wijziging van de EMU-afspraken. Aan het stabiliteitspact, dat EMU-landen dwingt tot strakke begrotingsdiscipline op langere termijn, valt niet te tornen, zo zei hij.

Beleggers werden duidelijk verrast door de uitkomst van de eerste verkiezingsronde. Vorige week voorspelden de opiniepeilingen nog een redelijke meerderheid van de rechtse coalitie van president Chirac en beleggers vonden de verkiezingen daarom onbelangrijk. Maar toen zondag de voorspelling fout bleek, moesten zij hun mening herzien. De kans is nu een stuk groter geworden dat de rechtse president Chirac zaken zal moeten doen met een links parlement en, erger, een linkse regering. Verwacht wordt dat de Franse financiële markten gespannen zullen blijven tot de tweede en beslissende verkiezingsronde voorbij is, komende zondag.

Maar analisten verwachten ook geen substantiële ontwikkelingen op de markten, omdat geen substantiële beleidswijzigingen worden verwacht. 'Het gevoel heerst, vooral in de obligatiemarkt, dat de grote partijen van rechts en die van links zich hebben verplicht tot de criteria van Maastricht, misschien niet in de strengste zin maar wel sterk genoeg om al vanaf het begin aan de EMU deel te nemen', zei Joanne Perez, strateeg bij de effectenbank Merrill Lynch. 'Dus zelfs als de socialisten binnenkomen, verwachten we niet dat het financieringstekort de komende twee jaar gaat stijgen.'

En John Gray, econoom aan de Oxford-universiteit: 'Geen van de anti-reformistische en ouderwetse collectivistische aspecten van het socialistische programma maakt ook maar een schijn van kans te worden uitgevoerd', zegt hij. De grote vraag is volgens hem wat het effect zal zijn van een linkse overwinning in Frankrijk op de sociaal-democraten in Duitsland.

Oskar Lafontaine, de leider van de Duitse sociaaldemocraten, spande de Franse kiezer alvast voor zijn eigen karretje: 'Deze uitslag maakt duidelijk dat een economisch en financieel beleid dat de werkloosheid vergroot door een restrictief begrotingsbeleid en door te bezuinigen op de sociale zekerheid, is gedoemd te mislukken.'

Als de Duitse socialisten inderdaad de wind in de zeilen en Kohl in de hoek zouden krijgen, zou er in Europa in korte tijd een opmerkelijke politieke ommekeer zijn gerealiseerd. Het begin ligt daarbij in Groot-Brittannië waar de socialisten enkele weken geleden harder hebben toegeslagen dan ooit, al zijn ze ook gematigder dan ooit. In de VS heerst al langere tijd een Democratische regering, zij het dat die moet marchanderen met een Republikeins parlemen.

Maar het is wel de vraag hoe een nieuwe regering de tucht van de markt zal combineren met de eisen van het publiek, dat steeds meer de groeiende werkloosheid wijt aan het streven van de regering om mee te kunnen doen met de invoering van de euro.

Vrijwel iedereen neemt aan dat ook de Socialisten lijnrecht zullen afstevenen op deelname aan de euro, in 1999. Zorg is er wel, bijvoorbeeld om het plan van de socialistische leider Jospin om 700 duizend nieuwe banen te scheppen, waarvan de helft in de publieke sector, zonder de belastingen te verhogen.

De reacties van buitenlandse markten op de Franse verkiezingen, waren beperkt. De belangrijkste markten, de Engelse en de Amerikaanse, waren gisteren gesloten. Gevreesd wordt dat met name de Amerikanen vanmiddag nog wel eens een schrikreactie kunnen vertonen als ze vernemen dat het niet is uitgesloten dat communisten toetreden tot de Franse regering.

De verkiezingsuitslag had wel een effect op de dollarkoers: die daalde. Beleggers ruilden hun dollars om in Duitse marken uit vrees voor vertraging bij de EMU.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden