NieuwsFacebook

Ook Facebook huurde mensen in om mee te luisteren met gebruikers

Facebook liet honderden ingehuurde medewerkers meeluisteren met stemopnames van gebruikers, zonder dat zij hiervan wisten. Dat meldt persbureau Bloomberg na gesprekken met enkele ingehuurde medewerkers.

Niels Waarlo
Facebook app met de stemherkenningssoftware. Beeld AFP
Facebook app met de stemherkenningssoftware.Beeld AFP

De afgelopen weken kregen Apple, Google en Amazon veel kritiek op soortgelijke meeluisterpraktijken. Bij hen gaat het om gebruikersgesprekken met digitale assistenten, zoals Siri en de Google Assistent. Doel van het terugluisteren is de spraakherkenning van de assistenten verbeteren. Facebook huurde mensen in om opnames te analyseren van Messenger, de chatapp van het platform. Die kan ingesproken berichten via stemherkenningssoftware omzetten in geschreven tekst, zodat een gesprekspartner ingesproken berichten kan lezen in plaats van beluisteren.

Volgens Facebook is analyse door mensen nodig om fouten op te sporen die de spraakherkenningssoftware maakt. Teruggeluisterde opnames zouden geanonimiseerd zijn. Nadat de kritiek rond Apple, Google en Amazon losbarstte, stopte ook Facebook meer dan een week geleden met terugluisteren.

De optie om audio om te zetten in tekst in Facebook Messenger staat standaard uitgeschakeld, gebruikers kunnen er zelf voor kiezen de functie te activeren. In de voorwaarden staat dat de audio dan geanalyseerd kan worden.

Er staat alleen niet gespecificeerd dat ze door mensen kunnen worden teruggeluisterd. Volgens Bloomberg beschrijven de voorwaarden enkel dat ‘systemen automatisch content en communicaties verwerken die u en anderen verschaffen, om de context en inhoud te analyseren’. Bovendien wordt de functie om audio naar tekst om te zetten ingeschakeld voor een heel gesprek in Messenger, als slechts één gesprekspartner dit heeft geactiveerd.

De Ierse databeschermingswaakhond heeft Facebook aanvullende vragen gesteld naar aanleiding van de berichtgeving, om erachter te komen of het terugluisteren in overeenstemming is met de Europese privacywetgeving. In de Europese Unie is deze toezichthouder een belangrijke instelling, omdat het Europese hoofdkantoor van Facebook in Ierland staat.

Lees meer over meeluisterende techbedrijven

Na een golf van kritiek laten Apple en Google hun medewerkers niet meer meeluisteren naar opnames die worden gemaakt via mobieltjes en slimme luidsprekers. Dit is er aan de hand.

Dat bedrijven medewerkers naar gesprekken laten luisteren – en dat dit verbazing opwekt – laat zien dat volwassenen al niet weten wat er met hun data gebeurt. Hoe moet dat dan met onwetende kinderen, die inmiddels worden omringd door slimme apparaten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden