Ook een doodzieke SP'er gaat gewoon de straat op

Bert Wagendorp
null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

De SP in Hoorn gaat bij de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart volgend jaar van vier naar nul zetels. Dat is geen boude voorspelling na een vroege peiling onder het Hoornse electoraat, maar een zekerheidje. Vorige week besloot het partijbestuur dat ze in Hoorn niet goed bezig waren: 'te kwetsbaar en onvoldoende geworteld in de samenleving'. Daarom doet de SP in Hoorn volgend jaar niet mee. Fractievoorzitter Mathé van Stralen is het daar niet mee eens en liet dat ook weten in de media.

Afgelopen weekend was de partijraad van de SP bijeen in Amersfoort. De voorzitter van de afdeling Hoorn, Yvonne Kostelijk, ging diep door het stof. Zij zei dat Van Stralen een 'ongeleid projectiel' was. En: 'Ik had zijn mond wel willen dichtnieten' (NRC Handelsblad) en/of 'Helaas heb ik geen niettang die ik op zijn mond kan doen' (AD).

Kostelijk heeft een heldere en breed gedeelde opvattingen over de vrijheid van meningsuiting binnen de SP. Ze kreeg een staande ovatie en bloemen van Emile Roemer.

De nieuwe voorzitter Ron Meyer wil dat de partij in de eerste plaats actief is in 'de buurten', en pas wanneer dat in orde is actief wordt in het lokale bestuur. Naar verluidt hebben de SP-fractie en SP-wethouder Nel Douw het in Hoorn de afgelopen vier jaar best goed gedaan, maar dat doet er niet toe. In 'de buurten' was geen SP'er te bekennen. Volgens Van Stralen wegens dood en ziekte in de gelederen, maar dat vinden ze bij de SP geen excuus. Ook een doodzieke SP'er gaat gewoon de straat op en overledenen hijsen zich aan hun grafzerk omhoog en gaan flyeren.

De SP is al heel lang een actiepartij en dat is oké. Al ben ik zelf op een gegeven moment overgegaan tot een radicale boycot, omdat er in de Groningse volkswijk waar ik destijds woonde soms wel twee keer per week een SP'er aan de bel trok. Meyer was nog niet geboren, maar hij zou zeer tevreden zijn geweest over de Groningse SP'ers, ware politieke Jehova's. Ze gingen nooit na één keer bellen weg, maar belden door voor een betere wereld tot je er gek van werd of de deur opende. Ik kon best sympathie opbrengen voor een aantal van de standpunten van de SP en dat is nog steeds zo. Maar de partij zelf heeft me al die jaren nooit aangesproken. Te drammerig, te dogmatisch, te gesloten, te centralistisch, te toegewijd en gehoorzaam aan de grote leider - toen en nog lang daarna Jan Marijnissen.

De oud-Kamerleden Gesthuizen en Siderius leverden deze maand kritiek op de partijcultuur en de partijleiding. Ze werden als renegaten weggezet.

Wie de genade van de volstrekte zekerheid kent, heeft geen behoefte aan discussie over koers of aanpak. Die wil monden dichtnieten en is van de kadaverdiscipline. De voorzitter van de afdeling Doetinchem zei in Amersfoort dat de kritiek van SP'ers op de partij hem zijn nachtrust kostte en riep op ermee te stoppen. 'Wij knokken met hart en ziel voor een betere wereld.'

'We zijn niet opgericht om in achterkamertjes te bakkeleien', zei Roemer. 'Wij vormen de tegenmacht tegen het grote geld.' Het grote ideaal waaraan alles en zeker de individuele SP-mens ondergeschikt moet worden gemaakt, vast een overblijfsel uit de tijd van de 'Kommunistiese Eenheidsbeweging Nederland' waaruit de SP voortkwam.

'De pers en de media zijn de SP vijandig gezind', zei de voorzitter van de afdeling Dordrecht. Hij weet dit aan de eigenaren, 'kapitalistische uitgeverijen'. Die rabiate onzin deed ook denken aan langvervlogen dagen.

Enfin, in Hoorn is de revolutie vier jaar uitgesteld.

'We moeten blijven actievoeren, anders worden we een soort PvdA 2.0'

De SP-afdeling van Hoorn boekte goede resultaten. Toch mag ze niet meedoen aan de raadsverkiezingen: de afdeling is veel te weinig in de buurt geworteld.

Oud-Kamerlid Farshad Bashir kijkt met groeiende zorgen naar zijn partij, de SP (+). 'Actie is geen doel op zich, maar dat is het wel geworden onder Meyer.'

Dat het SP-bestuur kritisch is op lokale afdelingen die te weinig de wijken in gaan, snappen ze wel bij de SP-jongeren. Maar online is lang niet iedereen blij met voorzitter Ron Meyer (+).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden