Ook Drenthe krijgt zijn kuitenbijter voor wielrenners: de Vam-berg

Bloemendaal heeft het Kopje, Arnhem de Posbank en Limburg een hele trits kuitenbijters. Drenthe, dat zich graag afficheert als fietsprovincie bij uitstek, moest het lang stellen zonder beklimbare hoogtemeters. Maar daar komt volgend jaar verandering in. Dan gaat de Vam-berg, een oude vuilnisbelt, open voor wielerminnend volk.

De VAM-berg in Drenthe wordt al regelmatig aangedaan door wielrenners, zoals bij de Ronde van Drenthe. Derde van links is Marianne Vos. Beeld Jiri Buller

Jarenlang was het verboden terrein, de Vuil Afvoer Maatschappij-berg bij Wijster. De 56 meter hoge stortplaats is het hoogste punt van de provincie. Plannen om de Vam-berg toegankelijk te maken voor fietsers zijn er al langer. Het noodzakelijke bodemonderzoek zorgde voor enige vertraging. Nu is het rond. Komend voorjaar wordt begonnen met de aanleg van tracés: een fietspad, een mountainbikeroute en een kasseistrook. Nog voor de zomer van 2018 kunnen de eerste klimgeiten er omhoog.

Het afval in het hart van de vuilnisbelt is afgedekt met een laag asfalt, zwelklei met zand, plastic folie en een laag aarde. Daarmee is de berg gas- en waterdicht afgehecht en veilig te betreden, aldus afvalverwerker Attero, de huidige beheerder.

Bijzonder parcours

Een Drentse Alpe d'Huez wordt het niet: de oorspronkelijk ingetekende haarspeldbochten zijn om technische redenen geschrapt. Toch wacht een bijzonder parcours, aldus gedeputeerde Henk Brink (VVD). 'Zeker voor de sportieve fietser.'

Wielerjournalist en oud-renner Thijs Zonneveld spande zich jaren geleden in voor een kunstmatige col in het vlakke Nederlandse land. 2.000 meter hoog moest die worden. 'Die berg komt er', was het motto. Maar de berg kwam niet. 4 tot 7 biljoen euro bleek te gortig.

Ondanks een maximaal stijgingspercentage van 23 procent wordt de beklimming in Drenthe niet hors catégorie. Daarvoor is de weg omhoog te kort: 2,3 kilometer. Maar de berg, die komt er. In een later stadium wordt de vuilnisbelt kunstmatig opgetopt tot 63 meter boven NAP.

Het Dak van Drenthe ('de kers op de taart' volgens gedeputeerde Brink) moet in 2020 gereed zijn. Ruim op tijd, want samen met Groningen hoopt de provincie in 2023 het WK Wielrennen binnen te slepen. De Vam-berg zou weleens een extra troef kunnen zijn - naast de wind op de Veenkoloniale Kielsterachterweg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden