Ook deze onderwerpen wil het CDA aanpakken

Het Strategisch Beraad (SB) van het CDA wil niet alleen de hypotheekrenteaftrek aanpakken. Op het wensenlijstje voor de toekomstvisie staan ook onderwerpen als mobiliteit en de vrijheid van onderwijs.

Ruth Peetoom reageert opgetogen als ze is verkozen tot partijvoorzitter van het CDA. Beeld anp

In weerwil van kabinetsbeleid kiest het CDA opnieuw nadrukkelijk voor thema's als duurzaamheid. Ook het idee van 'beprijzing van mobiliteit' duikt weer op. Vorig jaar nog werd de kilometerheffing afgevoerd van de wensenlijst van het CDA.

Ook op het gebied van immigratie en integratie neemt het SB duidelijk afstand van de gedoogcoalitie en bijvoorbeeld de recente integratienota van toenmalig minister Donner.

Integratie
Integratie is een kwestie van scholing; over problematische culturele aspecten van de islam wordt niet gerept. De hardere toon maakt plaats voor bespiegelingen over modern burgerschap. Het CDA kiest voor een 'toekomstgerichte identiteit': wie wil meedoen, is welkom.

Daarbij gaat de partij minder nadruk leggen op de religieuze wortels dan op veel algemenere begrippen als 'zingeving'. Ze wil openstaan voor iedereen die zich daarin herkent. Illustratief is dat het CDA grondwetsartikel 23 over de vrijheid van onderwijs nadrukkelijker wil openstellen voor andere groepen dan de traditionele denominaties.

Gemeenschapszin
Voortaan moet ook op andere dan de protestants-christelijke, katholieke, openbare en bijzonder neutrale grondslagen een school kunnen worden begonnen. Het CDA wil de bondgenoot zijn van veel meer groepen die blijk geven van gemeenschapszin.

Betrokkenen spreken tegen dat het rapport een ruk naar links zal betekenen. De Geus heeft eerder al verklaard dat wat hem betreft de plaats van het CDA ligt in 'het radicale midden'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden