Ook Democraten beschadigen de democratie

Zowel Democraten als Republikeinen brengen in hun zucht naar de macht de democratie schade toe.

FBI-directeur James Comey werd door Democraten hevig bekritiseerd nadat hij een nieuw onderzoek naar de e-mailserver van presidentskandidate Hillary Clinton aankondigde.Beeld afp

De presidentsverkiezingen zijn pas op 8 november, maar nu al dringt de conclusie zich op dat de grootste verliezer het Amerikaanse politieke systeem zelf is - een van de meest waardevolle bezittingen van het land.

Dit is dankzij Donald Trumps weigering om tevoren de legitimiteit van de uitslag te erkennen - en zijn wilde beschuldigingen over verkiezingsbedrog. Maar ook Team Hillary laat zich niet onbetuigd, blijkt uit de reacties op een aankondiging van FBI-directeur Comey vorige week.

Comey kondigde nieuw onderzoek aan naar Clintons gebruik van een privé-mailserver toen ze minister van Buitenlandse Zaken was, in verband met onlangs opgedoken materiaal. De Democratische reacties getuigen van dezelfde 'alles of niets'-mentaliteit als die van Trump. The New York Times noemt het terecht de 'politiek van de totale oorlog waarin geen sprake kan zijn van neutrale spelers'.

Comey stond voor een onmogelijk besluit. Als hij niets zou doen, zou hem na de verkiezingen het verwijt treffen dat de FBI op informatie had gezeten om Clinton het Witte Huis in te helpen. Amerika zou er een moeilijk te bestrijden 'dolkstootlegende' bij hebben.

Nu Comey wel openheid van zaken gaf, kwam het hem op een barrage aan kritiek te staan en het zware verwijt van verkiezingsbeïnvloeding. Senator Harry Reid, die Comey deze zomer nog roemde vanwege zijn 'boven elke twijfel verheven integriteit' beschuldigde hem plots ervan een mogelijke crimineel te zijn. Ook president Obama kon het niet laten om, tegen de beste tradities in, een waardeoordeel uit te spreken over Comey's besluit.

Wat in het Democratische kamp ontbreekt, is enige introspectie over het onbetwistbare feit dat niet ijverige FBI-detectives maar gedragingen van Clinton zelf - en andere Democraten, zoals 'sexting' Weiner - aan deze onderzoeken ten grondslag liggen. Ondertussen worden de schijnwerpers gericht op de Clinton Foundation.

In hun ijver het Witte Huis te bereiken, schieten Republikeinen én Democraten gaten in de geloofwaardigheid van het politieke systeem. Daarmee is het gezag van de nieuwe president, wie het ook wordt, nu al ondermijnd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden