Ook de laatste agent is verdwenen

SANTA CRUZ -De enig overgebleven politieagent van Guadalupe, een dorp van 9.000 inwoners in noord-Mexico, is verdwenen. Volgens jusitie werd de 28-jarige Irma Ericka Gándara vorige week donderdag ontvoerd door een zwaar bewapend commando toen ze thuis was.


Gándara had besloten in functie te blijven ondanks dagelijkse dreigementen van drugsbendes. Vorig jaar telde het dorp in de deelstaat Chihuahua nog acht politiemensen. Zeven namen in de loop van het jaar ontslag of werden ontvoerd of vermoord. Met de verdwijning op 23 december van Gándara is er geen enkele politieagent meer in Guadalupe, een situatie die volgens justitie opgaat voor ruim 400 gemeenten in heel Mexico.


Als nooit tevoren heeft de georganiseerde misdaad het nu gemunt op kleine gemeenschappen, waar agenten van de lokale politie doelwit zijn geworden. Sinds 2006, toen de regering van president Felipe Calderón de strijd tegen de drugskartels opvoerde, zijn ruim duizend agenten vermoord. In dezelfde periode kwamen 700 deelstaatagenten en 500 federale politiemensen om bij confrontaties met de georganiseerde misdaad.


Bovendien wordt het werk slecht betaald: het gemiddelde maandloon in de gemeentekorpsen bedraagt 300 dollar. 'De aanwezigheid en vuurkracht van de criminelen is zo overweldigend, dat de slecht bewapende politie er niet tegenop kan', zegt Pedro de la Cruz, veiligheidsexpert van de UNAM-universiteit uit Mexico-Stad, tegen de Spaanstalige krant El Nuevo Herald uit Miami. In Práxedis G. Guerrero, een dorp met amper 3.000 inwoners aan de grens met de Verenigde Staten, is de twintigjarige Marisol Valles sinds oktober dit jaar politiechef. Haar voorganger werd in juli 2009 vermoord. Niemand wilde hem vervangen, totdat de criminologiestudente zich aanmeldde. Valles voert de leiding over twaalf man, van wie er slechts drie een wapen dragen. Het kleine commissariaat van Práxedis is te vergelijken met die in andere gemeenschappen. Volgens de federale regering telt ruim de helft van de 2.435 gemeenten in het hele land twintig lokale agenten of minder. 'Door de minieme aanwezigheid, of zelfs totale afwezigheid, van de gemeentelijke korpsen neemt de bevolking steeds meer het recht in eigen hand', aldus De La Cruz. In Asución, eveneens in de deelstaat Chuhuahua, lynchten dorpsbewoners in september dit jaar twee mannen die een tienermeisje hadden ontvoerd.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden