Ook de jonge jeugd haakt straks af

Charles Bromet en Willem Vissers

Nadat de tv-zender Talpa jammerlijk mislukte, omdat de mazen in het vangnet dat voetbal heette de val niet konden stuiten, dreigen de clubs in de eredivisie in hun geldzucht wederom ernstig in de fout te gaan.

In hun streven naar het binnenhalen van meer geld (waarover zou het anders gaan?), hebben ze in hun schier oneindige wijsheid besloten de samenvattingen van de eredivisie te verplaatsen van zeven uur naar acht uur, om de uitzending van meer rechtstreeks voetbal op een betaalkanaal mogelijk te maken, in de namiddag en vroege avond.

Een of ander bureau heeft berekend dat bijna een miljoen Nederlanders bereid zijn te betalen voor live-voetbal. Wij moeten het nog zien, het is ook nog nooit gebleken, maar vooruit.

Bij verplaatsing naar acht uur verdwijnt een legendarisch begrip uit de Nederlandse sportbeleving: voetbal kijken met het bord op schoot. Want de gemiddelde Nederlander gaat niet om acht uur eten. Er zijn grenzen.

Belangrijker dan het aanvangstijdstip van het avondeten is de aanval op andere aspecten van het sociale leven van veel Nederlanders. Om acht uur is het prime time op televisie en zijn er tal van andere interessante programma's, zoals Boer zoekt Vrouw, of simpelweg het NOS-journaal.

Het aardige van voetbal dat om zeven uur begint, is dat de gezinsavond bij uitstek, de zondag dus, voor ieder wat wils biedt. Na het voetbal is de avond nog jong genoeg om ook niet-voetballiefhebbers aan hun gerief te laten komen. Dat is straks allemaal voorbij. Het wordt kijken naar twee tv's, of leven in een huis met scheve gezichten.

Maar de grootste fout van de verplaatsing is dat weer eens weinig rekening is gehouden met kinderen. Directeur Rutten van de Eredivisie CV zei nogal lichtvoetig dat zijn zoon van tien ook om acht uur mag kijken naar Roda en andere clubs. Daar zit ‘m nu juist de kneep.

Een kind van tien mag het einde van het voetbalprogramma, zo tegen half tien, best zien. Anders ligt dat met jongere meisjes en jongens, kinderen van zes, zeven, acht jaar. Dat zijn kinderen die hun eerste indrukken opdoen van (tv-)voetbal, die zonder cynisme idolaat zijn van soms modale spelers, in wie hun papa allang het geloof heeft verloren.

Beseffende dat dit stukje neigt naar vervlogen romantiek en ouderwets gedrag: dat moet dan maar even. De jongste categorie voetballiefhebbers gaat om een uur of acht, half negen naar bed. De volgende ochtend begint een drukke schoolweek, met rekenen en spelling. Deze kinderen missen straks De Wedstrijden. En misschien vinden hun vaders het progamma dan ook niet meer zo leuk. Misschien is ze dat bij de clubs allemaal een zorg. Immers: die kinderen betalen niet.

Maar ga dan ook niet verontwaardigd zijn als, net als na de introductie van Talpa, opnieuw duizenden en duizenden kijkers zoekraken. Het is allemaal voorspeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden