Ook de buurvrouw van een gastouder moet nu door de screening als ze wekelijks op de koffie komt

Iedereen die werkt of woont op een locatie waar kinderen worden opgevangen, ook als dat tijdelijk is, moet zich vanaf 1 maart 2018 inschrijven in het personenregister. Zonder die inschrijving is toegang tot kinderopvanglocaties niet langer mogelijk. Dat geldt ook voor stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers.

Raoul du Pre
Iedereen rond de kinderopvang wordt voortaan gescreend. Beeld ANP
Iedereen rond de kinderopvang wordt voortaan gescreend.Beeld ANP

Dat staat in een nieuwe richtlijn die het ministerie van Sociale Zaken dinsdag heeft gepubliceerd. Zonder inschrijving in het personenregister mag je niet in de kinderopvang werken. Met het personenregister worden medewerkers continu gescreend op strafbare feiten die belemmerend of bezwaarlijk zijn bij het werken met kinderen. Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) is uitvoerder.

Nieuw is dat het niet langer alleen om de opvangmedewerkers gaat. De norm is dat iedereen gescreend wordt die op structurele basis eens per drie maanden langer dan een half uur op een kinderopvanglocatie aanwezig is. Dat geldt ook voor de gastouderopvang.

Veiligheid van kinderen boven alles

Ook een buurvrouw die wekelijks tijdens opvanguren een kop koffie komt drinken met een gastouder, moet zich dus inschrijven. Sowieso geldt de regel voor iedereen die formeel gedurende lange of korte tijd verantwoordelijkheid draagt voor de kinderen. Ook degene die door een kinderdagverblijf wordt ingehuurd om een week lang circusacts te oefenen met de kinderen. Een scholier die gedurende vijf dagen komt meelopen op het kinderdagverblijf een snuffelstage doet, hoeft zich niet in te schrijven omdat deze stage een eenmalig karakter heeft en de scholier geen enkele verantwoordelijkheid draagt voor de kinderen.

Verantwoordelijk staatssecretaris Van Ark benadrukt dat de veiligheid van kinderen boven alles gaat. 'Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat wij continu kijken naar hun veiligheid. Het register helpt om iedereen in beeld te krijgen die in de opvang met kinderen werkt.'

Zij stelt dat het personenregister ook bedoeld is om de bureaucratie voor medewerkers, kinderdagverblijven en gastouders te verminderen. Zo is er geen nieuwe Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig bij wisseling van werkgever. Medewerkers hebben alleen bij inschrijving in het personenregister een geldige VOG nodig, daarna niet meer. De werkgever hoeft de VOG niet meer zelf te controleren omdat het register hierin voorziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden