Ook de brekebeen profiteert van Masterplan KNVB

Mocht bondscoach Louis van Gaal het WK mislopen, dan blijft zijn kwaliteit als pleitbezorger van het jeugdvoetbal recht overeind staan....

De KNVB met zijn ruim een miljoen leden is het grootste gezinsvervangend tehuis van Nederland, zo vertelde bondsvoorzitter Sprengers. Hoeveel ouders zetten hun kroost niet bij de poort van de dorpsclub af, geven een kus en zeggen: 'We komen je wel weer halen vanmiddag.'

Met dát beeld voor ogen is een plan opgesteld dat de opleiding in Nederland beter moet maken. Van Gaal mag de 'oranje draad' bewaken.

Op zich lijkt het ingewikkeld: het Masterplan van de KNVB, in combinatie met de Masterclass van Cruijff, de beste voetballer die de opleiding voortbracht en tegenwoordig de eeuwige luis in de pels van de bond. Toch is er een essentieel verschil. Het Masterplan is puur bedoeld voor de jeugd. In de Masterclass geven sterren van vroeger bijles aan grote talenten van nu. Het één sluit het ander dus niet uit.

Kritiek van Cruijff op de almaar slechtere balbehandeling van voetballers en de opleiding in zijn algemeen, kan Van Gaal zich voorstellen. 'Maar het is te makkelijk om te zeggen dat de opleiding niets voorstelt. Voordat je dat doet, moet je je verdiepen.'

Van Gaal vertelde over vroeger, toen hij elke dag vijf uur tegen een bal trapte en hindernissen als auto's en stoepranden op zijn weg vond. Soms was de bal van gummi, een naar alle hoeken stuiterend ding dat de technische vaardigheid met sprongen vooruit deed gaan.

Tegenwoordig leeft de jeugd in een virtual reality. Kinderen van zes of acht jaar gaan nog altijd graag op voetbal, maar als ze veertien zijn begint de uittocht. Niet alleen door de aantrekkingskracht van de computer, ook door het uitgebreide palet van keuzes om vrije tijd door te brengen. Ze trainen misschien vijf uur per week. 'Zo bezien haal je die achterstand niet meer in.'

Maar als de training beter wordt, kan in minder uren mogelijk hetzelfde resultaat worden bereikt. Het aardige is bovendien dat het Masterplan voor alle voetballers bedoeld is: voor jongens en meisjes, gehandicapten, getalenteerden, brekebenen, allochtonen. De bedoeling is dat iedereen zijn eigen top haalt en dat de KNVB daartoe de middelen aanreikt.

Zoveel mogelijk balcontacten maken, daar gaat het om, spelenderwijs, want het plezier staat centraal. 'Als over vijf jaar iets te merken is, zijn we spekkoper', aldus Van Gaal.

De KNVB stelt in de loop van komend jaar vijftig regiocoaches aan, die elk zo'n vijftig clubs onder hun hoede krijgen. De regiocoach bezoekt clubs, reikt lesmateriaal aan, probeert jeugdleiders op de ideale post te krijgen. De KNVB heeft in Frankrijk gekeken, waar zeven opleidingscentra zijn en 125 regiocoaches. Frankrijk startte met het programma in 1990 en plukte de vruchten tijdens gewonnen toernooien om de wereld- en Europese titel.

Andere onderdelen van het Masterplan zijn: aangepaste competities voor D-, C- en B-jeugd, opdat ze van gelijkwaardiger niveau zijn; jeugdopleidingen van clubs in het betaald voetbal moeten een licentie verdienen waarmee een bepaalde kwaliteit is gegarandeerd. Clubs (ook amateurs), kunnen een certificaat halen zodat ouders bewust kunnen kiezen naar welke vereniging ze hun kind sturen.

De KNVB stak al twaalf miljoen per jaar in het jeugdvoetbal en dat wordt vanaf de invoering van het Masterplan minimaal vijftien miljoen, met een uitloop naar achttien miljoen. Een deel van de extra financiën vloeit voort uit het overschot van Euro2000, twintig miljoen. Voor de komende tien jaar is daaruit mede dankzij rente telkens tweeënhalf miljoen te halen.

Het ministerie van VWS geeft een tot anderhalf miljoen gedurende drie tot zes jaar en uit het betaald voetbal komt jaarlijks 1,8 miljoen. Van Gaal, in de eerste plaats bondscoach van het A-elftal, voelde zich altijd betrokken bij de jeugd. Hij gaf les aan moeilijk opvoedbare kinderen, was trainer van het schoolelftal en hield zich ook als trainer van Ajax en Barcelona uitvoerig bezig met de structurering van de opleiding.

'Het mooiste van het Masterplan is dat elke speler kan profiteren. En het kost hem niets extra.'

Meer over