Ook de Bijbel is wel eens toe aan een opfrisbeurt

Opfrisbeurt voor de Heilige Schrift.

Erik van den Berg
De Groene Bijbel Beeld
De Groene BijbelBeeld

Wie in Nederland een bijbel wil kopen, heeft het voor het kiezen. Beter gezegd: waar te beginnen? Minstens tien edities bieden zich aan, in vertalingen die uiteenlopen in toegankelijkheid en literaire kwaliteit - van de Statenvertaling uit 1618 tot de Bijbel in Gewone Taal uit 2014.

Een middenweg biedt de Nieuwe Bijbelvertaling 'in hedendaags, natuurlijk Nederlands' (dixit het Nederlands Bijbelgenootschap), die profiteerde van advies van Arnon Grunberg, Nicolaas Matsier en andere literatoren. De onconventionele aanpak zie je terug in het ontwerp, dat werd toevertrouwd aan Studio Ron van Roon - een avontuurlijke keuze, gezien de blikvangende omslagen waarmee Van Roon naam maakte.

Bijbel - Nieuwe Bijbelvertaling (paperbackeditie)

Ontwerp Bart Rouwhorst/ Studio Ron van Roon.

Royal Jongbloed; €14,95.

'We kregen een uitgebreide briefing, met vijf pagina's instructies', herinnert de ontwerper zich. 'Maar je probeert toch iets te maken dat een beetje afwijkt. En ik moet zeggen dat ze ons de vrijheid hebben gelaten, het was prettig werken.'

De kloeke, deels van de boekband aflopende belettering - let op de kruisvorm in de open ruimte tussen de i en j - was een vondst van Van Roons rechterhand Bart Rouwhorst. Hij kreeg ook gedaan dat de gebonden editie meteen in twee gedaanten verscheen: wit versus zwart, 'analoog aan de scheiding van licht en duisternis in Genesis'.

Op basis van die dubbele standaardeditie ontwierp Rouwhorst het stramien voor afgeleide uitgaven: de Groene Bijbel (november 2016), de Schrijfbijbel (juni 2017) en de nu verschenen paperback, blauw 'als het uitspansel'. Van Roon voorziet meer bijbelvarianten na deze eerste worp: 'De opzet leent zich er uitstekend voor.'

De Schrijfbijbel Beeld
De SchrijfbijbelBeeld

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden