Ook de analfabeet moet Spinoza kunnen lezen

Amsterdam is in 2008 een jaar lang Wereldboekenstad...

Van onze verslaggever Pieter Sabel

amsterdam Meer boekhandels dan slagers telt de stad volgens Lidy klein Gunnewiek, directeur van Amsterdam Wereldboekenstad. En het is daarom niet meer dan verdiend dat Amsterdam door UNESCO werd benoemd tot literaire wereldhoofdstad, vindt ze.

Amsterdam is nogal wat van plan, in de periode dat de stad zich Wereldboekenstad mag noemen, bleek woensdag tijdens de bekendmaking van het programma. De lijst lezingen, literaire wandelingen, tentoonstellingen en symposia is lang.

Het evenement, dat op 23 april van start gaat en voor ongeveer tweederde gefinancierd wordt door de stad en het Rijk, heeft als thema ‘Een open geest, een open boek’. Volgens Klein Gunnewiek omdat Amsterdam ‘van oudsher een stad is van het vrije woord’ en ‘een lange traditie kent van vrijdenkers’. Mede daarom is er voor gekozen om Spinoza als ‘icoon’ te benoemen voor Wereldboekenstad, naast Anne Frank en Annie M.G. Schmidt. Het hele jaar door spelen deze iconen een rol bij de programmering.

Prinses Laurentien opent het jaar volgende week (‘World Book and Copyright Day’) in de Westerkerk in Amsterdam. Daarna is er in de Openbare Bibliotheek een internationaal symposium over auteursrecht, met aansluitend een literatuurfestival. De ‘grootste boekenmarkt ter wereld’ moet in mei dit jaar verrijzen in het centrum van de stad, en er is een poëziewandeling door het Vondelpark, waarbij bezoekers op bepaalde punten in het park kunnen bellen naar een nummer om een gedicht te horen dat speciaal voor het evenement is gemaakt.

Als het aan Klein Gunnewiek en het gemeentelijke projectbureau Amsterdam Wereldboekenstad ligt, is de lijst activiteiten zelfs oneindig. Iedereen kan in principe bijdragen aan het programma. Zolang zijn of haar idee maar met – inderdaad – boeken te maken heeft. Daarbij wordt handig gebruik gemaakt van activiteiten die toch al plaats zouden vinden. De finale van de Nationale Voorleeswedstrijd bijvoorbeeld en de bestaande boekencafés worden nu ook ondergebracht bij het programma van Amsterdam Wereldboekenstad.

Sinds 2001 kent UNESCO ieder jaar de titel Wereldboekenstad toe aan een andere stad. Het is vervolgens aan de stad zelf hoe men daar uitvoering aan wil geven. Zo is de lading van het evenement in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá – op dit moment Wereldboekenstad – vooral politiek vanwege de burgeroorlog in het land, zegt Klein Gunnewiek. Antwerpen gebruikte in 2004 de titel vooral om een literatuurbeleid te vormen. En het is nog maar de vraag of Beiroet, gezien de spanningen in het Midden-Oosten, het aandurft om het stokje van Amsterdam over te nemen in 2009.

Amsterdam probeert zich te onderscheiden van de eerdere Wereldboekensteden door speciale aandacht te besteden aan ‘laaggeletterdheid’. Volgens de organisatie kan een op de tien Nederlanders niet of nauwelijks lezen of schrijven, een probleem dat het formele onderwijs niet op kan lossen. Door educatieve, laagdrempelige programma’s moet dat probleem aandacht krijgen, en moeten ook laaggeletterden betrokken worden bij het evenement. Sterk vereenvoudigde teksten van de evenementsiconen worden bijvoorbeeld in een groot lettertype uitgegeven. Zodat ook de ‘laaggeletterde’ Spinoza kan lezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden