Update

Ook computernetwerk Clinton-campagne gehackt

Het computernetwerk dat gebruikt wordt voor de verkiezingscampagne van de Amerikaans presidentskandidate Hillary Clinton is gehackt. De hack is onderdeel van de grootschalige cyberaanval die onbekenden hebben uitgevoerd op de Democraten.

Redactie
De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en haar running mate Tim Cain op de Democratische conventie in Philadelphia. Beeld reuters
De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton en haar running mate Tim Cain op de Democratische conventie in Philadelphia.Beeld reuters

Het lijkt er niet op dat de door de Clinton-campagne gebruikte interne systemen in gevaar zijn gekomen, aldus een zegsman van de campagne. Het is nog niet duidelijk welke informatie wel toegankelijk was voor de hackers. Het gaat in ieder geval niet om de persoonlijke e-mailserver die Clinton gebruikte als minister van Buitenlandse Zaken. Deze week spoorde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump de Russische overheid op e-mails terug te vinden die op die server stonden.

Eerder werd al bekend dat er was ingebroken op het systeem van de Democratische partij. WikiLeaks publiceerde vorige week e-mails waaruit bleek dat de partijtop Clinton in de voorverkiezing tegen Bernie Sanders bevoordeelde. Daarop moest de partijvoorzitter aftreden. Vrijdag werd bekend dat ook een comité is gehackt dat voor de Democraten fondsenwerving doet, het 'Democratic Congressional Campaign Committee'. De hackers zouden uit zijn geweest op gegevens van donateurs. De FBI is een onderzoek begonnen naar dat lek.

Nationale veiligheid

Het is onduidelijk welke informatie de hackers van de Clinton-campagne hebben verkregen. Het ministerie van Justitie onderzoekt in hoeverre deze cyberaanval op de Democraten een gevaar vormt voor de nationale veiligheid. Volgens persbureau Reuters laat het onderzoek zien dat de Amerikaanse regering concludeert dat het hack is ingegeven door een overheid.

Het fondsenwervingscomité werd gehackt toen er vanaf juni een nagemaakte donatiepagina online was, waardoor bezoekers werden misleid. Het ip-adres waar het internetverkeer naar werd omgeleid zou ook zijn voorgekomen bij de eerdere hack op de Democratische partij. Deze werd toegeschreven aan Rusland.

Het campagnecomité is verantwoordelijk voor het aannemen van kandidaten en het werven van fondsen voor de partij. De organisatie heeft de hack inmiddels bevestigd en zegt een beveiligingsbedrijf in de arm te hebben genomen dat de zaak moet onderzoeken.

De FBI is ook bezig met een onderzoek naar de eerdere hack en stelde donderdag dat nog niet met zekerheid gezegd kan worden wie verantwoordelijk voor de actie is.

Lees ook

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov heeft de beschuldigingen dat Rusland achter de hack zou zitten van de gelekte e-mails van de Democratische partijtop terzijde geschoven.

De Democraten brachten op de Democratische Conventie hun grootste coryfeeën in stelling, Barack Obama voorop. Boodschap: Donald Trump is geen echte Republikein. Arbeiders, zakenlui en militairen zijn beter af met Clinton. (+)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden