Ook Colombiaans parlement akkoord met vredesverdrag FARC

Het vredesakkoord tussen de Colombiaanse overheid en de guerillabeweging FARC is woensdag door het parlement goedgekeurd. Dat betekent dat het akkoord, dat een einde moet maken aan een conflict van meer dan 50 jaar, in werking kan treden.

Het Colombiaanse parlement Beeld epa

Het akkoord werd woensdag met 130-0 goedgekeurd in het parlement. Dinsdag gaf de Senaat al zijn goedkeuring aan het nieuwe akkoord, dat tot stand kwam nadat de bevolking op 2 oktober een eerste akkoord in een referendum had verworpen.

De nieuwe overeenkomst wijkt op enkele belangrijke punten af van de oorspronkelijke tekst. Zo moeten de straffen voor de guerrillastrijders harder uitvallen dan voorzien. Voorts wordt de kas van de FARC aangesproken voor het schadeloos stellen van slachtoffers.

Leden van de Democratische centrumpartij van voormalig president en huidig oppositieleider Alvaro Uribe hadden de zaal vlak voor de stemming uit protest verlaten. Volgens Uribe is het verdrag nog steeds te mild voor de opstandelingen.

De laatste tocht van de FARC guerrillero's

Vooruitlopend op definitieve vrede in Colombia verlaten duizenden FARC-strijders de jungle. Verslaggeefster Marjolein van de Water volgt de guerrillero's van Front 30 op hun tocht door de bergen en de modder. 'Ik ga dit wel missen hoor, maar ik heb ook zin in rust.' Lees hier de reportage.

Ontwapening

Met de goedkeuring van het akkoord gaat de periode van start waarin de 5.800 resterende FARC-rebellen zich naar de 27 vredeszones moeten verplaatsen. Daar zal een door de VN gecontroleerde ontwapening plaats hebben.

President Juan Manuel Santos liet weten dat de rebellen binnen vijf dagen moeten beginnen met de herlokalisering en dat de ontwapening binnen dertig dagen van start moet gaan. Na 150 dagen 'zullen alle wapens zijn ingeleverd bij de VN en zullen de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia ophouden te bestaan', zei Santos voor het begin van de stemming.

De ratificatie van het akkoord is de bekroning van de politieke carrière van de president, die voor zijn inspanningen rond het afsluiten van een vredesakkoord eerder dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Hij dankte het Congres voor de 'historische ondersteuning en de hoop op vrede voor de Colombianen'.

Vertegenwoordigers van de FARC en de regering hebben ruim vier jaar onderhandeld over het vredesakkoord. Het conservatieve deel van de Colombiaanse bevolking, vertegenwoordigd door Uribe, is echter boos dat Santos het nieuwe akkoord niet heeft voorgelegd aan het volk, maar alleen aan het congres.

De president van Colombia Juan Manuel Santos (vierde van links) en FARC-leider Rodrigo Londono Echeverry (vijfde van rechts) vieren het nieuwe vredesverdrag. Beeld epa
Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.