‘Ook christelijke school voor regels homodocenten’

Iets meer dan de helft van de directeuren van christelijke middelbare scholen vindt dat de overheid het accepteren van homoseksuele leerkrachten mag opleggen.

Vooral de orthodoxere reformatorische en gereformeerde scholen hebben op grond van hun bijbelse grondslag moeite met homoseksualiteit. Vele maken een onderscheid tussen een homoseksuele geaard- of gerichtheid en een homoseksuele praxis (wel homo zijn, maar geen relatie(s) hebben). Voormalig minister Plasterk van Onderwijs en Emancipatie wilde af van de ruimte die de wet nu aan scholen biedt om dit onderscheid te maken, maar kreeg dat in de regeringscoalitie niet voor elkaar.

Bijkomende omstandigheden

Het christelijk onderwijs heeft, ook bij monde van de Besturenraad, altijd gepleit tegen overheidsregels die scholen verplichten homoseksuele leerkrachten, ongeacht hun praxis, te accepteren. Eind mei steunde een meerderheid in de oude Tweede Kamer een wetsvoorstel van D66 om ontslag van homoseksuele leraren te verbieden. Scholen voor bijzonder onderwijs mogen geen medewerkers ontslaan op grond van het ‘enkele feit’ dat iemand homo is, maar wel als er ‘bijkomende omstandigheden’ zijn. Sommige orthodox-christelijke of islamitische scholen beroepen zich hierop als ze mensen die een homoseksuele relatie hebben, willen weren. Op een basisschool in Emst werd een jaar geleden nog een leraar om deze reden op non-actief gesteld.

De Besturenraad noemde de aangenomen motie eind mei ‘een staaltje symboolpolitiek in verkiezingstijd’. Ook Paul Boersma, die de peiling onder 104 schoolleiders uitvoerde, noemt deze motie vooral ‘voor de bühne’. In de praktijk is het ook op christelijke scholen een non-issue. ‘Het komt eigenlijk nooit voor. De pleitbezorgers van deze motie maken gebruik van dit punt om zo snel mogelijk de verzuiling achter zich te laten. En de scholen die wel het recht opeisen om iemand te weigeren, gaat het veel meer om het recht op die gewetensvrijheid, aldus Boersma.

Volgzamer

Boersma vindt de uitkomst dat ruim de helft van de ondervraagde schoolleiders voorstander is van een overheidsdirectief over homoseksuele leraren, passen in zijn algemene conclusies: ‘De scholen zijn over de hele linie nog iets volgzamer dan ik had verwacht, en zeer bezig met hun maatschappelijke opdrachten. Ze zouden best iets eigenzinniger en ongehoorzamer mogen zijn.’ Het viel hem tegen dat scholen weinig doen aan educatie over homoseksualiteit.

Onderwijs (Marcel van den Bergh / de Volkskrant)Beeld Marcel van den Bergh
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden