Ook Chirac wil snelle Europese integratie

De Franse president Chirac wil dat 'Europese integratie sneller doorzet dan anderen dat willen'. Deze nieuwe Franse visie op Europa presenteerde hij dinsdag bij een toespraak voor het Duitse parlement in de Rijksdag....

Chirac sluit zich hiermee aan bij het idee van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer, die vorige maand in een veelbesproken speech over een 'kern-Europa' sprak. 'Die landen die de integratie willen voortzetten moeten dit op vrijwillige basis en op specifieke gebieden kunnen doen, zonder te worden gehinderd door degenen die - en dat is hun goed recht - niet zo snel vooruit willen gaan', zei Chirac.

'Samen met Duitsland en Frankrijk zouden ze een groep van pioniers kunnen vormen die, indien noodzakelijk, ook samenwerking buiten het Europees verdrag aangaat, zonder daarbij echter de coherentie van de Unie aan te tasten'. Chirac wil dat deze groep al volgend jaar begint met de coördinatie van het beleid op het gebied van economie, defensie en criminaliteitsbestrijding.

Ook stelde Chirac voor om onmiddellijk na de top van Nice, waarmee Frankrijk over een half jaar zijn voorzitterschap van de EU afsluit, te beginnen met het herschrijven van de Europese verdragen en het vastleggen van de bevoegdheden van de verschillende bestuurslagen.

Een Europese grondwet kan, zo zei de Franse president eerder, al over twee jaar worden aangenomen. Chirac komt met deze voorstellen tegemoet aan Duitse wensen om na Nice de Europese Unie diepgaander te hervormen.

Maar de Franse president legde in de Rijksdag een duidelijke grens: 'Noch U Duitsers noch wij Fransen willen een Europese superstaat die in plaats komt van onze nationale staten en hun einde als spelers op het internationale toneel zou betekenen.' Maandag had Chirac op de eerste dag van zijn staatsbezoek al gezegd dat Frankrijk 'geen Verenigde Staten van Europa wil, maar een verenigd Europa van staten'.

Toch reageerde Groot-Brittannië dinsdag onmiddellijk met een waarschuwing. 'Een debat over de toekomst van Europa baart ons geen enkele zorg. Maar we moeten wel voorkomen dat een Europa van de twee snelheden ontstaat', zei een woordvoerder van de Britse premier Blair, die donderdag op bezoek komt in Berlijn.

Frankrijk en Duitsland lijken echter vastbesloten om eenheid te demonstreren over de toekomst van Europa. Chiracs verblijf is het eerste officiële staatsbezoek aan de nieuwe hoofdstad en is daarom in Duitse ogen het symbool voor de Franse acceptatie van een verenigd Duitsland. Chirac was ook de eerste buitenlandse leider die de bondsdag toesprak in zijn nieuwe zetel, het gerenoveerde Rijksdaggebouw.

Chirac stelde in de Rijksdag voor de vriendschap tussen de landen 'het elan van de eerste jaren' terug te geven door elk jaar een Frans-Duitse conferentie te houden. Hij beëindigde zijn toespraak met een hartstochtelijk 'Vive l'Allemagne, vive la France, vive l'Union Européenne!' en kreeg een langdurig applaus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden