nieuws

Ook Centraal-Afrikaanse Republiek stemt voor afschaffing van de doodstraf

Het parlement van de Centraal-Afrikaanse Republiek heeft vrijdag voor afschaffing van de doodstraf gestemd. Op een tiental misdaden, waaronder niet-dodelijke criminaliteit zoals diefstal en ontvoering, stond in het Midden-Afrikaanse land de doodstraf.

Marije Vlaskamp
De Centraal-Afrikaanse Republiek werkte sinds 2012 toe naar de afschaffing van de doodstraf. Beeld AFP
De Centraal-Afrikaanse Republiek werkte sinds 2012 toe naar de afschaffing van de doodstraf.Beeld AFP

Volgens de ngo World Coalition against Death Penalty zitten er in de Centraal-Afrikaanse Republiek nog zeker veertien terdoodveroordeelden in de cel. Executies worden er voltrokken met de kogel, maar de laatste keer dat dit gebeurde was volgens parlementsvoorzitter Simplice Sarandji in 1981.

Hoewel de doodstraf formeel van kracht bleef, werkte de Centraal-Afrikaanse Republiek sinds 2012 toe naar de afschaffing van de doodstraf, onder meer door zich aan te sluiten bij verschillende initiatieven van de Verenigde Naties. In maart 2018 werd echter pas het wetsvoorstel ingediend dat definitief een einde maakt aan de doodstraf. Deze wet, die het parlement vrijdag heeft aangenomen, moet overigens nog worden afgekondigd door de president van de republiek, Faustin-Archange Touadéra.

Eerder deze week kondigde de Zambiaanse president Hakainde Hichilema aan dat ook zijn parlement gaat bestuderen hoe de doodstraf uit de strafwet kan worden geschrapt. Hij zette de doodstraf van een dertigtal veroordeelden om in levenslang. De afgelopen jaren hebben meer Afrikaanse landen afscheid genomen van de doodstraf, zoals Tsjaad in 2020 en Sierra Leone in 2021.

De Centraal-Afrikaanse Republiek is niet alleen een van de armste landen ter wereld, de 5,5 miljoen inwoners hebben ook te lijden onder oorlogsgeweld. De laatste burgeroorlog begon negen jaar geleden. De mensenrechtensituatie in het land is slecht, met willekeurig geweld tegen de bevolking door zowel opstandelingen als het door Rusland gesteunde leger, en de rechtstaat functioneert volgens de VN onvoldoende.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden