Ook CDA-aanhangers streven naar het politieke midden

56 procent van de CDA-aanhangers wil dat de partij zich in het midden van het politieke spectrum positioneert. 45 procent van de aanhangers beschouwt zichzelf als gematigd rechts. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.

37 procent van de CDA-stemmers ziet Henk Bleker zitten als partij-voorzitter. Beeld anp

40 procent van de Nederlands vindt dat de partij nu een gematigd rechtse koers vaart. Ongeveer 43 procent van hen is het eens met de CDA-stemmers die vinden dat de partij een middenpartij moet zijn.

Vanmiddag presenteert het Strategisch Beraad van de partij, bestaande uit 22 CDA'ers en voorzitter Aart Jan de Geus, een conceptnotitie over de visie die de partij op de samenleving zou moeten hebben. Hierin staat bijvoorbeeld dat voor iedereen hetzelfde belastingtarief van 35 procent moet gelden, zo bleek eerder deze week. Een zogenaamde solidariteitsheffing, een extra belasting, zou daar bij moeten komen voor topinkomens. Van de CDA-aanhangers is 53 procent het eens met deze maatregel, van de Nederlanders de helft.

Bleker
Van de CDA-stemmers ziet 37 procent in de huidige staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker geen geschikte kandidaat voor het partijleiderschap van het CDA, 31 procent wel. Van de Nederlanders is dit respectievelijk 57 procent en 22 procent. Bleker meldde woensdag dat hij niet bij voorbaat nee zegt tegen het partijleiderschap van het CDA.

Milieubelasting
62 procent van de Nederlanders staat achter de extra milieubelasting op vervuilende producten en diensten die het CDA in haar programma wil opnemen, van de CDA-aanhangers is dit 67 procent. Van een herziening van de hypotheekrenteaftrek is 54 procent van de Nederlanders en 60 procent van de CDA'ers voorstander.

Vluchtelingen
Een meerderheid van 58 procent van de Nederlanders en een vrijwel even groot percentage CDA-stemmers staat echter niet positief tegenover het plan dat Nederland een open land voor vluchtelingen moet zijn. Het invoeren van een kilometerheffing kent een vrijwel net zo groot percentage tegenstanders. Verder ziet de helft van de Nederlanders en 55 procent van de CDA-aanhangers het niet zitten als het ontslagrecht flexibeler wordt.

Over de vraag of het CDA met deze voorstellen op de goede weg is, zijn de CDA-kiezers verdeeld: 45 procent denkt van wel, 38 procent van niet. Van de gehele Nederlandse bevolking zegt 38 procent ja tegen deze vraag en 39 procent nee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.