Ook Camerons gedoodverfde opvolger May wil geen haast maken met uittrede EU

Theresa May, die favoriet is om de Conservatieve partijleider David Cameron op te volgen als Brits premier, vindt dat de regering voor een officiële Brexit eerst duidelijke standpunten moet bepalen voordat de onderhandelingen met de EU beginnen. Pas daarna kan het startschot worden gegeven voor de uitvoering van artikel 50, dat de uittreding uit de EU regelt.

Theresa May Beeld getty
Theresa MayBeeld getty

May zei dat zondag in een tv-interview met ITV. 'Belangrijk is dat we het juiste tijdpad volgen om een goede deal te sluiten voor het Verenigd Koninkrijk.' Ze gaat er niet vanuit dat het Brexitproces dit jaar al in gang wordt gezet. Zelf was May, als de minister van Binnenlandse Zaken, voor het blijven in de EU.

Maar May heeft beloofd dat zij zich zal houden aan de beslissing van het Britse volk, ook al had zij liever een andere uitkomst gehad. Zij wil ook geen nieuwe verkiezingen uitschrijven, waardoor de uitkomst van het referendum mogelijk zou worden ondergraven. Tegelijkertijd is zij voor de tegenstanders van de Brexit - uiteindelijk bijna de helft van de bevolking - een garantie dat de regering niet roekeloos te werk zal gaan bij de onderhandelingen met de andere EU-landen over de scheiding.

Instroom buitenlanders terugdringen

Mocht ze premier worden van een kabinet 'voor heel het volk', dan wordt de grootste uitdaging het terugbrengen van de instroom van buitenlanders tot een aanvaardbaar niveau. Dat was de eis van het 'leave'-kamp, dat op 23 juni met 52 procent van de stemmen een Brexit afdwong. May zei het niet zinvol te vinden een tijdschema te maken. 'Er bestaat geen wondermiddel om de bezorgdheid van de mensen over de immigratie weg te nemen.'

Voordat May aan de slag kan, moet er nog wel een serieuze krachtmeting plaatsvinden tussen de kandidaten voor de opvolging van Cameron. Ze bedankte voor een 'kroning'. Volgens een onderzoek van The Sun steunt 60 procent van de Tory-achterban May. Haar rivaal Michael Gove wordt het zwaar aangerekend dat hij zijn kompaan Boris Johnson heeft laten vallen. Ook in een peiling van ITV onder de Conservatieven in het parlement staat May ver voor. Andrea Leadsom wordt evenals Gove een kleine kans toegedicht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden