Ook Britse minister van Financiën maakt eigen belastingaangifte openbaar

De Britse minister van Financiën George Osborne heeft maandag zijn belastingaangifte over 2014 en 2015 gepubliceerd. Hij deed dit in navolging van zijn minister-president Cameron, die eerder al zijn inkomsten en betaalde belastingen openbaar maakte.

Redactie
Premier Cameron (links) en minister van Financiën Osborne (rechts) tijdens het debat in het Lagerhuis vandaag. Beeld afp
Premier Cameron (links) en minister van Financiën Osborne (rechts) tijdens het debat in het Lagerhuis vandaag.Beeld afp

De voor het land unieke publicatie volgt op vragen over de financiële bemoeienis van de Britse premier in het fonds van zijn vader dat in de Panama Papers wordt genoemd. Gewoonlijk zijn belastingaangiften in Groot-Brittannië vertrouwelijk en brengen politici ze niet - zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten - naar buiten.

Osborne, net als Cameron miljonair, kreeg onwelgevallige vragen over de winst die zijn familiebedrijf maakte bij een vastgoedtransactie met een onderneming op de Maagdeneilanden.

Tijdens een debat maandag in het Britse Lagerhuis probeerde Cameron zich te verdedigen tegen aanvallen van de oppositie over de belastingroute die zijn vader gebruikte. Hij noemde de aantijgingen die tot dusver zijn gedaan 'beschadigend en ten diepste onwaar'. Hij zei dat hij de afgelopen dagen 'uiterst pijnlijke aantijgingen' over de investeringen van zijn 'hardwerkende en fantastische vader' had gehoord.

Demonstratie voor Camerons aftreden

De linkse oppositieleider Jeremy Corbyn nam echter geen genoegen met de woorden van Cameron en Osborne. Hij bekritiseerde met name Camerons 'afleidingsmanoeuvres', terwijl Londen in zijn ogen de spil vormt 'van een internationaal belastingschandaal'. Meerdere overzeese Britse gebiedsdelen zijn vooraanstaande belastingparadijzen.

Op zaterdag demonstreerden zo'n 2.000 mensen voor aftreden van Cameron bij een partijbijeenkomst in Londen. Bij het evenement van de Conservatieve Partij bekende de premier schuld omdat hij geld had geïnvesteerd in een bedrijf dat belastingen ontweek op de Bahama's. Dat concern werd geleid door zijn inmiddels overleden vader.

Hij gaf toe dat hij in de rel rond zijn familiefinanciën beter had kunnen handelen dan hij deed. De premier verklaarde eerst dat het een privé-aangelegenheid betrof. Daarna zei hij dat hij geen offshore-aandelen had om donderdag te erkennen dat hij vlak voordat hij premier werd aandelen uit het fonds had verkocht. 'Het is geen beste week geweest', concludeerde Cameron zaterdag.

Vervolgens beloofde hij de belastingaangifte openbaar te maken wat in de nacht daarop ook gebeurde. 'Ik word de eerste premier, de eerste leider van een grote partij, die dat doet', aldus Cameron. Volgens verschillende media zijn de documenten van een accountantsbedrijf vrijgegeven waarin de aangiften van zes jaar staan.

Brits dorp trekt ten strijde tegen belastingontwijking

Vijf winkeliers in het Britse stadje Crickhowell zijn 'offshore' gegaan. Niet om de belasting te onwijken, maar om een punt te maken: voor multinationals moeten dezelfde regels gelden als voor hen. Met de onthullingen uit de Panama Papers hebben ze de wind mee.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden