Ook Britse generaal wil meer troepen Afghanistan

Na de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal heeft zondag ook de Britse bevelhebber in Afghanistan opgeroepen om meer troepen te zenden. Volgens generaal David Richards kan door de inzet van meer militairen de Talibanbeweging sneller en met minder slachtoffers worden verslagen, zo zei hij in de Sunday Times.

ANP

‘We moeten demonstreren dat de NAVO en de Afghaanse overheid een veel betere toekomst te bieden hebben, met meer veiligheid, banen, scholen en een betere gezondheidszorg’, stelt Richards, die sinds drie maanden het bevel heeft in Afghanistan.

Volgens de generaal kan een nederlaag in Afghanistan alleen maar leiden tot meer problemen. ‘Als al-Qaeda en de Taliban denken dat ze ons verslagen hebben, wat komt er dan? Zouden ze stoppen na Afghanistan?’ Richards denkt dat de radicale strijders dan weleens op zouden kunnen trekken naar Pakistan, een land dat in het bezit is van kernwapens.

Richards zei niet hoeveel extra militairen er naar Afghanistan zouden moeten. Ook de Amerikaanse McCrystal deed dat niet. Het getal 30.000 wordt echter veelvuldig genoemd door officieren, politici en journalisten. De Amerikaanse president Barack Obama heeft het verzoek tot meer troepen in overweging genomen. Ook de Britse overheid bekijkt of er eventueel duizend extra militairen naar Afghanistan gestuurd kunnen worden.

Momenteel zijn er meer dan 100.000 buitenlandse militairen in Afghanistan, onder wie circa 63.000 Amerikanen en ongeveer negenduizend Britten. In de zuidelijke provincie Uruzgan zijn Nederlanders gelegerd. De laatste tijd is de strijd met de extremistische Taliban weer opgelaaid, waardoor de roep om meer manschappen is ontstaan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden