Ook Bosnië zit nu in wachtkamer EU

Als laatste voormalige deelrepubliek van Joegoslavië is Bosnië-Herzegovina nu ook toegelaten in de wachtkamer van de Europese Unie. De Europese Commissie begon gisteren onderhandelingen over een stabilisatie- en associatieverdrag met het land, dat tien jaar geleden nog werd verscheurd door een bloedige burgeroorlog....

Van onze correspondent Bert Lanting

De Bosnische premier Adnan Terzic zei dat zijn land voor het eerst sindshet einde van de oorlog 'echt reden om feest te vieren' heeft. 'Vanafvandaag ligt de toekomst in onze eigen handen', zei hij bij de opening vande onderhandelingen in Sarajevo.

Eurocommissaris Olli Rehn, die verantwoordelijk is voor de uitbreidingvan de EU, zei dat het begin van de onderhandelingen het bewijs is van devorderingen die Bosnië-Herzegovina heeft gemaakt. Het land is sinds deoorlog opgesplitst in twee delen: een voor de Bosnische Moslims en deKroaten en een voor de Serviërs.

Onder druk van de EU hebben de Bosnische autoriteiten de afgelopen tijdeen reeks hervormingen aangenomen om de weg vrij te maken voor deonderhandelingen. Zo stond Brussel er onder meer op dat er éénpolitiemacht komt in plaats van de zeventien verschillende korpsen die nunog onafhankelijk van elkaar opereren.

Voor Bosnië-Herzegovina is een stabilisatie- en associatieverdragvoordelig, omdat het daarmee uitzicht krijgt op meer hulp van de Unie. Maarhet betekent ook dat het land zijn markt moet openen voor producten uit deEU, al zal dat geleidelijk gebeuren. Het voornaamste is dat daarmee de weggeëffend wordt voor de mogelijke toetreding van het land tot de EU.

Volgens Osman Topcagic, het hoofd van het Bosnische directoraat voorEuropese integratie, kan zijn land al binnen een jaar klaar zijn voor hetafsluiten van het akkoord met Brussel. Maar EU-diplomaten zijn daar nietzeker van. Voorwaarde is dat de Bosnische autoriteiten actief meewerken aanhet opsporen van figuren die zijn aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, onderwie de Bosnisch-Servische leider Karadzic en generaal Mladic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden