NieuwsBoeren

Ook boerenprotest in Duitsland: duizenden boeren trekken steden binnen met hun tractoren

De Nederlandse tractorprotesten zijn overgewaaid naar Duitsland. Een stoet van honderden tractoren legde dinsdag onder andere het verkeer in en naar Bonn plat. ‘Wij zijn het luisteren beu, we willen gehoord worden.’

Tractoren blokkeren de Kennedybrug in Bonn.Beeld AFP

‘Zonder boeren geen aardappelen’, was te lezen op een van de tractoren die in een kilometerslange stoet door Bonn trokken. In de stad werd onder andere de belangrijke Kennedybrug geblokkeerd. Ook in Hamburg en Berlijn verschenen boeren in de straten om te protesteren tegen strengere milieu- en landbouwregels.

Steen des aanstoots voor de boeren vormen nieuwe maatregelen die minister van Landbouw Julia Klöckner (CDU) en minister van Milieu Svenja Schulze (SPD) vorige maand bekendmaakten om insecten en grondwater te beschermen. Zo wordt het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat aan banden gelegd tot het in 2023 helemaal is verboden. 

Milieuorganisaties en biologen in Duitsland hebben de noodklok geluid over de teruggang van het aantal insecten, zoals bijen, en de gevolgen hiervan voor ecosystemen. ‘Wat schadelijk is voor insecten, is ook schadelijk voor mensen’, waarschuwde minister Schulze toen. Ze hield de Duitsers voor dat fruit ooit een luxeartikel kan worden als niet wordt ingegrepen.

Ook in Rostock verschenen boeren in het straatbeeld. In tal van steden zorgde het protest voor verkeerschaos.Beeld AP

Bescherming grondwater

Schulze: ‘Wij hebben meer gezoem nodig. Het is het niet waard om te leven in een wereld zonder insecten.’ De boeren zijn ook verbolgen over maatregelen voor de bescherming van grondwater. De hoeveelheid nitraat in het grondwater moet beperkt worden door minder kunstmest te gebruiken. Ook wordt het bemesten van land aangepakt.

De politie was de hele dag bezig op Twitter om bewoners in diverse steden te waarschuwen waar de tractoren zich precies bevonden en welke straten beter vermeden konden worden. ‘Tractoren en andere landbouwmachines rijden op de Klingelhöferstraat’, meldde de Berlijnse politie aan het einde van de ochtend. De boeren hadden zeventien steden op het oog om dinsdag op hun landelijke actiedag duidelijk te maken dat ze zich in hun bestaan bedreigd voelen.

‘De agrarische maatregelen brengen boerenfamilies in gevaar’, aldus de organisatie Land schafft Verbindung die achter het protest zit. De beweging, die begin deze maand werd opgericht, zegt nu al 30 duizend boeren te vertegenwoordigen. ‘Wij zijn het luisteren beu, we willen gehoord worden’, aldus de organisatie. De boze boeren zeggen ook de straat op te gaan om een einde te maken aan het ‘pesten van boeren’ door politici en milieuorganisaties. ‘Hierdoor verliest het beroep van de boer zijn aantrekkingskracht’, aldus de beweging.

Een fietser passeert in Berlijn een groep boeren die een weg blokkeren.Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden