nieuws

Ook BOA-bond en aantal ziekenhuizen bepleiten nu het heropenen van de terrassen

Met de lente in aantocht spitst het debat over het versoepelen van de maatregelen zich toe op de terrassen. Het openen van de terrassen maakt het eenvoudiger om de coronaregels in de buitenruimte te handhaven, betogen nu ook de BOA-bond en een aantal ziekenhuizen.

Stoelen en tafels van een terras staan nog opgestapeld op de Binnenrotte in Rotterdam.  Beeld ANP
Stoelen en tafels van een terras staan nog opgestapeld op de Binnenrotte in Rotterdam.Beeld ANP

Zondag pleitten de burgemeesters van de vier grootste steden al voor het openen van de terrassen en buitenruimtes, nadat was uitgelekt dat versoepelingen pas vanaf 28 april mogelijk zijn. Eerder leek het er nog op dat de maatregelen vanaf 21 april versoepeld konden worden.

Hoewel minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zei dat het openen van de terrassen er voorlopig niet in zit, deden de burgemeesters maandagmiddag alsnog een beroep op de minister tijdens het Veiligheidsberaad. Volgens de burgemeesters trekken de inwoners van hun gemeentes steeds vaker en massaler de openbare ruimte in, waar het lastig is om te handhaven. Het terras zien zij als een goed alternatief waar de coronamaatregelen beter nageleefd kunnen worden.

De verschillende boa-bonden sluiten zich daarbij aan. Het handhaven van de coronaregels komt in eerste instantie op het bord van de boa’s en de bonden voorzien problemen als straks de parken volstromen met mensen. Toen het kwik onlangs boven de 20 graden uitkwam, waren de parken afgeladen. ‘Daar is niet tegenop te handhaven’, aldus de voorzitter van de Nederlandse BOA-bond. Terrasbezoek laat zich beter reguleren dan drommen mensen die de buitenlucht opzoeken, beargumenteren de boa's.

Ziekenhuizen

Ook meerdere ziekenhuizen steunen de oproep van de burgemeesters. Hoewel de situatie in de ziekenhuizen andere versoepelingen nog niet toelaat, ziet men wel de voordelen van een gecontroleerde opening van terrassen. ‘De beheerste openstelling van buitenruimten kan juist helpen om besmettingen te voorkomen, omdat zo ongeregelde samenkomsten tegen worden gegaan’, schreef bestuursvoorzitter van het Amsterdamse OLVG-ziekenhuis Maurice van den Bosch zondagavond op Twitter. Collega’s van andere ziekenhuizen uit bijvoorbeeld Amsterdam en Enschede vielen Van den Bosch op maandag bij.

Ook Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse ic-vereniging, sloot zich aan bij het pleidooi van de burgemeesters. Gommers was te gast op Radio 1, waar hij zei: ‘Ik ga uit van de expertise van de burgemeesters. Als zij zeggen dat ze beter kunnen handhaven met geopende terrassen, dan moet je dat volgen.’

Nog niet over piek heen

Aanvankelijk leken versoepelingen al mogelijk vanaf 21 april. Sinds een aantal Haagse ingewijden onlangs uit de school klapten, zong die datum rond als moment waarop onder meer de terrassen weer open kunnen. Maar dit was een fata morgana, bleek uit het Catshuisoverleg op zondag.

Coronaminister Hugo de Jonge temperde maandagmiddag nogmaals de verwachtingen. ‘We zijn nog niet over de piek heen’, aldus De Jonge. Het aantal ziekenhuisopnamen neemt niet af, op dit moment zijn er evenveel Nederlanders besmet met het coronavirus als vorig jaar rond deze tijd. Pas als we over de piek van de derde golf zijn, kan worden nagedacht over versoepelingen. Dinsdagavond houden De Jonge en premier Rutte een persconferentie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden