Ook Blix vertelt over afluisterpraktijken

De Zweed Hans Blix, voormalig hoofd van de wapeninspecteurs in Irak, doet in de zaterdageditie van de Britse krant The Guardian een boekje open over de afluisterpraktijken van de Amerikanen....

ANP

Blix liet weten dat hij een hele reeks maatregelen had genomen om te voorkomen dat hij zou worden afgeluisterd. Hij zette onder meer VN-inlichtingenpersoneel aan het werk om afluisterapparatuur te zoeken en te verwijderen. Als Blix over belangrijke zaken moest praten, zocht hij zijn toevlucht in een restaurant of op straat.

Blix heeft geen concrete bewijzen dat Amerikaanse inlichtingendiensten hem bespioneerden. Hij had echter wel vermoedens en die werden sterker toen hij een aantal malen problemen had met de telefoon in zijn huis in New York.

Het meest verontrustende was voor Blix een confrontatie met John Wolf, een hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Wolf liet Blix enkele foto's zien met daarop onder meer een Iraakse clusterbom. Volgens Blix had Wolf die foto's niet in zijn bezit mogen hebben, omdat ze afkomstig waren uit een VN-kantoor. 'Ik vroeg hem hoe hij er aan was gekomen, maar dat wilde hij niet zeggen', aldus de oud-wapeninspecteur.

Een voormalige collega van Blix, de Australiër Richard Butler, had vrijdag al gezegd dat hij was afgeluisterd. Butler kwam met zijn verklaring een dag nadat de Britse oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking Short tegen de BBC zei dat de inlichtingendienst van haar land secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties afluisterde. Butler zei dat hij door de Amerikanen, Britten, Fransen en Russen werd afgeluisterd en dat hij dat van 'bronnen' wist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden