Ook bij provincietoer Filip is Nederland het voorbeeld

VAN ONZE VERSLAGGEVERS JAN HOEDEMAN en REMCO MEIJER

DEN HAAG - Het Belgische vorstenhuis heeft regelmatig contact gehad met het Nederlandse koningshuis over de abdicatie en de inhuldiging van het afgelopen weekend. Dit bevestigen bronnen in en rond het hof in Den Haag. Dat de Belgen hebben gekeken naar de manier waarop de Nederlanders rond 30 april naar buiten traden, was zichtbaar op de dag van de feestelijkheden.

Op de ochtend van de abdicatie in Brussel was er het bad in de menigte: de hele koninklijke familie schudde dertig minuten handen, voerde gesprekjes en nam geschenken in ontvangst - vergelijkbaar met wat de Nederlandse royals op Koninginnedag doen.

De onaangekondigde toespraak van koning Filip 's avonds was wat koningin Beatrix de laatste jaren deed op het einde van koninginnedag. Beatrix schudde dat uit haar mouw, Filip las het grotendeels voor.

Het begin van de balkonscène was identiek aan die op de Dam: eerst het oude en nieuwe staatshoofd, daarna het vertrek van Albert, waarop de vier kinderen (in Nederland de drie prinsessen) zich bij hun ouders voegden.

Na de zomervakantie beginnen koning Filip en koningin Mathilde een toer door België. Er staan voor deze 'Blijde Intrede' elf provinciebezoeken gepland. Net als in Nederland heeft het paar laten weten niet alleen autoriteiten te willen ontmoeten, maar vooral het contact met de bevolking centraal te stellen.

Natuurlijk heeft het Belgische hof zijn eigen beslissingen genomen, zegt een ingewijde, maar er is veel overleg geweest. De grootmeesters, ceremoniemeesters en hoofden communicatie zien en bellen elkaar veel, maar ook de 'principalen' zelf hebben veel contact. Willem-Alexander was de eerste van zijn generatie die de troon overnam, koning Filip de tweede. Spanje, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Luxemburg en ooit Groot-Brittannië volgen nog.

De relaties tussen de Europese vorstenhuizen zijn geïntensiveerd in de aanloop naar de inhuldiging van Willem-Alexander. Begin maart troffen de Europese troonpretendenten elkaar op het jachtslot 't Oude Loo in Apeldoorn, om afscheid te nemen van Willem-Alexander en Máxima. Zij maken sinds de troonsbestijging geen deel meer uit van wat Willem-Alexander ooit 'de vakbond van kroonprinsen' noemde.

Ook de ingetrouwde partners hebben onderling contact, bevestigde Máxima eerder in een persgesprek. Zij repte van de vier M's, die de motor vormen van dat contact: Máxima, Mette-Marit van Noorwegen, Mary van Denemarken en de Belgische Mathilde.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden