Ook beperking hypotheekrenteaftrek pas na verkiezingen besproken

Ook de beperking van de hypotheekrenteaftrek, zoals die is afgesproken in het Lenteakkoord, wordt pas na de verkiezingen behandeld door de Tweede Kamer. Dat heeft staatssecretaris Weekers gezegd tegen het Radio1-journaal.

Frans Weekers Beeld ANP
Frans WeekersBeeld ANP

Gisteren werd al bekend dat een andere controversiële maatregel uit het akkoord - het belasting van de reiskostenvergoeding - pas in september aan de Kamer wordt voorgelegd.

Volgens Weekers heeft hij meer tijd nodig om de plannen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie uit te werken. 'Er zijn nog behoorlijk wat open eindjes', aldus de staatssecretaris.

De vijf partijen hebben afgesproken dat vanaf volgend jaar alleen nog annuïteitenhypotheken voor aftrek in aanmerking komen. Bij zulke hypotheken wordt tijdens de looptijd afgelost. De afspraken hebben alleen betrekking op nieuwe hypotheken.

Volgens Weekers raakt deze hypotheekmaatregel aan de belastingen en wordt het voornemen dan ook pas met het belastingplan, dat op Prinsjesdag wordt gepresenteerd, aan de Kamer voorgelegd. De komende maanden gaat Weekers in gesprek met 'brancheorganistaties en dergelijke' over de plannen 'zoals we dat normaal ook altijd doen'. Dit kost het nodige 'denkwerk', zei de staatssecretaris.

Volgens Weekers is niet de storm van protest die de afgelopen weken opstak de reden van het uitstel van de plannen voor de hypotheekrente en de reiskostenvergoeding, maar de technische uitwerking van de plannen. 'De vijf partijen hebben een akkoord bereikt en mij een opdracht gegeven. Ik ben ervoor dat de fiscale wetgeving op een goed werkbare manier wordt uitgevoerd'.

Dat is voor de zomer niet mogelijk, stelt Weekers. Hij is pas halverwege de uitwerking van het belasten van woon-werkverkeer. 'Er zijn nog behoorlijk wat open eindjes.' Zo is volgens de staatssecretaris bijvoorbeeld niet duidelijk wat er allemaal precies onder woon-werkverkeer valt. 'Als een loodgieter rechtstreeks vanuit huis naar een klant gaat, of een thuiszorgmedewerker die bij een patiënt op bezoek gaat, dan moet ik vragen daarover kunnen beantwoorden.'

Ook zijn er vragen over flexibele werkplekken, of 'het nieuwe werken'.

Voor de zomer zal zowel de Tweede Kamer als de Senaat zich wel uitspreken over maatregelen als de verhoging van de btw of de accijnzen op alcohol en tabak.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden