Ook België raakt in gevarenzone

Steeds meer landen komen onder vuur van de financiële markten. Ook België loopt gevaar, vanwege de hoge staatsschuld en de bestuurlijke impasse waarin het land verkeert.

Peter de Waard

AMSTERDAM - Ook België dreigt af te glijden naar de categorie van zwakke eurolanden. De obligatiekoersen van dit land zakten dinsdag het snelst weg op de financiële markten, die opnieuw in de ban waren van de eurocrisis.


Het rendement op tienjarige Belgische staatsleningen steeg dinsdag met 17 basispunten tot boven de 4 procent. Hiermee is het renteverschil met Duits staatspapier toegenomen tot 1,4 procentpunt.


België staat al enige tijd in de belangstelling van speculanten. De staatsschuld van het land is meer dan 100 procent van het bbp. Het grootste deel daarvan is door het buitenland gefinancierd en het land verkeert al maanden in een bestuurlijke impasse als gevolg van de taalstrijd.


De Belgen vinden zichzelf niet te vergelijken met Ierland, Portugal, Griekenland en andere Middellandse Zee-landen. Zij wijzen op het forse handelsoverschot en het feit dat België net als Nederland kan meeliften op de groei in Duitsland. Maar in eerdere instantie hebben ook Ierland en Portugal steeds gezegd dat ze niet te vergelijken waren met andere probleemlanden. too big to failtoo big to bail


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden