Ook Baudet trekt zich terug uit NOS-radiodebat, FvD-leider weigert te debatteren met Pechtold over discriminatie

Thierry Baudet doet vrijdag toch niet mee aan het NOS-radiodebat over de gemeenteraadsverkiezingen. De leider van Forum voor Democratie wil niet met D66-leider Alexander Pechtold debatteren over discriminatie.

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet in de Tweede Kamer. Beeld anp

Baudet is na Geert Wilders de tweede partijleider die zich terugtrekt uit het debat, waarover achter de schermen nu al weken gesteggeld wordt door partijen op het Binnenhof. De twisten gaan vooral over de vraag wie met wie moet debatteren en waarover. Er zijn inmiddels al twee lotingen nodig geweest om de samenstelling van de debatten te bepalen. Direct betrokkenen noemen de gang van zaken 'gênant', 'een rommeltje' en 'schoolpleingedoe'.

Baudet maakte zijn aftocht dinsdagavond bekend, nadat een tweede loting hem had veroordeeld tot een minidebat met D66-leider Pechtold en Denk-voorman Tunahan Kuzu. De drie voormannen moesten van de NOS samen afspraken maken over het gespreksonderwerp, maar dat lukte niet.

Denk en D66 wilden allebei debatteren over racisme en discriminatie. 'Voor discriminatie is geen plek in onze gemeenten', was de stelling die Pechtold inbracht.

Baudet voelt er niets voor om daarover spreken, omdat FvD het daar volgens hem '100 procent mee eens' is. 'Het is een stelling die op geen enkele manier uitnodigt tot een serieuze, inhoudelijke gedachtewisseling, maar slechts bedoeld is om tot in den treure met uit de context gehaalde citaten van jaren geleden allerlei idiote verwijten en verdachtmakingen te uiten', aldus Baudet op de site van zijn partij.

Forum voor Democratie ligt al langer onder vuur van Pechtold en andere tegenstanders. Baudet zou onder andere onvoldoende afstand hebben genomen van uitspraken van partijgenoot Yernaz Ramautarsing, die een link legde tussen bevolkingsgroepen en intelligentie. Ramautarsing heeft zich inmiddels teruggetrokken als kandidaat voor de gemeenteraad in Amsterdam.

De FvD-leider, die meent dat hij wordt 'gedemoniseerd' door D66, had tot maandag de hoop dat hij een debat met Pechtold en Kuzu kon ontlopen. Dat was te danken aan de eerdere aftocht van Geert Wilders. De PVV-leider werd twee weken geleden bij de eerste loting veroordeeld tot een debatje met CDA-leider Sybrand Buma en Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren, maar meldde zich daarna plotseling af. Naar eigen zeggen doet hij nooit mee aan 'radio-onzin van de NOS', hoewel hij wel zijn campagneleider Léon de Jong naar de loting had gestuurd.

Baudet bood vervolgens aan om de plek van Wilders in te nemen, zodat hij het debat kon aangaan met Buma en Thieme. Volgens een woordvoerder van FvD heeft D66 daar een stokje voor gestoken, omdat Pechtold per se in debat zou willen met Baudet.

'Het is een stelling die op geen enkele manier uitnodigt tot een serieuze, inhoudelijke gedachtewisseling', reageerde Baudet op Pechtolds ingebrachte stelling. Beeld anp

De NOS zag zich uiteindelijk genoodzaakt om eerder deze week een tweede loting te organiseren. Die pakte voor Baudet niet gunstig uit. Hij moest bij Pechtold en Kuzu blijven, terwijl PvdA-leider Lodewijk Asscher zeer tegen zijn zin werd veroordeeld tot een debat met Buma en Thieme.

Het is onduidelijk wat de terugtrekking van Baudet voor consequenties heeft voor het radiodebat vrijdag. Meerdere partijen pleiten er nu al voor om opnieuw een andere indeling te maken. Daar werd woensdagochtend opnieuw over vergaderd.

Baudet en Wilders doen wel allebei mee aan het NOS-televisiedebat op 20 maart, een dag voor de verkiezingen. De FvD-leider hoeft dan niet in debat met Pechtold, maar mag met de SGP en 50Plus praten over het thema 'werk en inkomen'.


De buitenparlementaire strapatsen van Baudet

Het blijft een beetje rommelen rond de partij van Thierry Baudet - de tegenslagen stapelen zich op.

Nadat hij opnieuw in opspraak raakte, trok Yernaz Ramautarsing, de nummer twee op de Amsterdamse kieslijst voor Forum voor Democratie, zich afgelopen zaterdagmiddag terug als kandidaat-raadslid.

Ramautarsing kwam in het nieuws met uitspraken over IQ en volkeren. Die waren volledig uit zijn verband gerukt, volgens Forum voor Democratie. Maar conversaties in besloten appgroepen scheppen helderheid. (+)

En met Baudets groots aangekondigde aangifte tegen minister Ollongren, voegde hij een nieuwe dimensie toe aan het ongebruikelijke opereren van zijn Forum voor Democratie. De nieuwkomer in de Tweede Kamer lijkt vast van plan zich te blijven profileren als buitenparlementaire beweging. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden