Ook bank is verantwoordelijk voor geldzorgen burger

Kredietverstrekkers staan wel klaar om mensen aan geld te helpen, maar geven niet thuis bij daadwerkelijke schuldsanering, betoogt Gon Mevis....

Er gaat geen reclameblok of sportprogramma voorbij, er ligt geen tv-gids op de deurmat, of er wordt in geuren en kleuren aangedrongen op het aangaan van een lening. Of anders wel een aankoop met betaling op termijn. De kredietverstrekkers die hier achter zitten, zijn meedogenloos bij terugbetalingsproblemen.

Het merendeel van de klanten die wij helpen, heeft om schulden op orde te krijgen, in het schuldenpakket een lening bij een financieringmaatschappij of bank. Wij hebben steeds meer last van het grote gemak waarmee die laatsten te werk gaan, de volhardendheid om aan kwetsbare mensen geld te verdienen en de basishouding waarmee risico's en kosten worden afgewenteld op de samenleving.

Neem de cli die is toegelaten tot de Wet Sanering Natuurlijke Personen. Hij heeft onder andere een schuld bij een bank, zijn inkomen is 95 procent van het sociaal minimum! De bank weet dat er beslag ligt op het inkomen en dat de rekening is geblokkeerd. Er wordt een plan gemaakt om in drie jaar tijd zoveel mogelijk geld te sparen en de schuld terug te betalen. Reken maar dat de cli gewezen wordt op zijn eigen verantwoordelijkheid. Maar de schuldeisers? Die geven niet thuis, gaan niet in op schikkingsvoorstellen. Wel ontvangt de cli voortdurend aanbiedingen van de bank om een lening aan te gaan, of een Gold Card te gaan gebruiken. De bewindvoerder spreekt de bank op dit beleid aan, maar deze blijft gewoon doorgaan met het sturen van aanbiedingen.

Voor mensen die financieel knel zitten en voor mensen die de consequenties van hun handelen moeilijk kunnen overzien, is dit vernietigend. Dagelijks worden wij hiermee in de praktijk geconfronteerd. In Tilburg helpen wij jaarlijks tweeduizend mensen in financi problemen. Deze hulpverlening kost ons per situatie ongeveer tweeduizend euro. Dat is 4 miljoen euro per jaar.

Vaak zijn mensen aangewezen zijn op lange trajecten bij zorginstellingen, zoals huisarten, ggz, verslavingszorg. Het kan nog erger, wanneer iemand door betalingsproblemen uit zijn huis wordt gezet. En reegratie voor mensen met een uitkering kun je al helemaal vergeten. Al met al kunnen de maatschappelijke kosten tot het tienvoudige oplopen.

Een scholier vijfduizend euro lenen voor een scooter op afbetaling, is volstrekt verwerpelijk. Door te adverteren met: 'nu kopen, in 2006 betalen' worden mensen die geen geld hebben verleid tot het doen van onverantwoorde uitgaven.

De schuldhulpverleningsorganisatie probeert de schulden te regelen met de schuldeisers. Dit stuit vaak op afwijzing van schuldeisers, die vinden dat de consument maximaal moet worden aangesproken om de schulden af te lossen. Energie-afsluitingen, ontruimingen en wettelijke trajecten via de rechtbank zijn het gevolg.

Uit talrijke voorbeelden blijkt dat de marktpartijen geen verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen. De financi gevolgen worden volledig afgewenteld op consument en samenleving. Als we schuldeisers een bod doen voor een percentage van de openstaande schuld tegen finale kwijting dan worden onze medewerkers geconfronteerd met arrogantie. Zij vinden het vanzelfsprekend dat wij ons maximaal inzetten om voor hen het maximaal haalbare eruit te halen.

Dit najaar behandelt de Kamer de Wet Financi Dienstverlening. Het is mogelijk en zeer noodzakelijk om binnen deze wet strenge normen te stellen aan kredietverstrekkers over reclame-activiteiten, controle op consequenties voor consumenten, kredietwaardigheid en minimumleeftijd voor kredietnemers. Maar het huidige wetsvoorstel gaat hieraan volkomen voorbij. Het wordt overgelaten aan de marktpartijen om afspraken met elkaar te maken. Maar de belangrijkste marktpartij, de kredietmaatschappijen, verschuilt zich achter de eigen verantwoordelijkheid van de consument. Minister Zalm en Tweede Kamer, bekijk het wetsvoorstel nog eens goed. Want dit type marktmechanisme veroorzaakt veel leed en kost de samenleving handenvol geld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden