Ook AOW-plan aangepast onder druk Eerste Kamer

DEN HAAG - Het kabinetsplan om de AOW-partnertoeslag per 1 januari volgend jaar met 8 procent te korten, gaat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) aanpassen. Dat heeft Kamp dinsdag in de Eerste Kamer besloten, nadat CDA-senator Ria Vedder-Wubben een alternatief voorstel op tafel had gelegd.

Een meerderheid van de Eerste Kamer dreigde dinsdag de geplande korting van 8 procent op de toeslag voor 65-plussers met een jongere partner die zelf of weinig inkomsten heeft, weg te stemmen.

Voorbereiden
Zowel bij de oppositiepartijen als regeringsfracties VVD en CDA hadden forse kritiek op het bezuinigingsvoorstel. Vooral omdat de oudere stellen nauwelijks de kans zouden hebben om zich voor te bereiden op de ingreep.

Het voorstel van het CDA is om de korting pas per 1 juli 2011 in te voeren en inkomens tot 30.000 euro te ontzien. In het oorspronkelijke kabinetsplan zouden alleen inkomens tot 20.000 euro, ofwel 110 procent van het minimumloon, worden ontzien.

Max 10 procent
Als de korting later wordt ingevoerd en voor minder mensen geldt, betekent dat wel een hogere korting op de AOW-toeslag voor de inkomens vanaf 30.000. Volgens de CDA-senator zou de korting niet hoger mogen uitvallen dan 10 procent.

Kamp zegde toe het alternatief te zullen uitwerken en met een positieve insteek te benaderen. Hij hoopt in januari meer te kunnen vertellen over het nieuwe voorstel. Wel benadrukte hij dat dezelfde bezuiniging moet worden opgehaald als met het oorspronkelijke plan: 105 miljoen euro volgend jaar en dat bedrag loopt op naar 118 miljoen euro in 2014. De vraag is of deze besparing wel wordt gehaald met een maximale korting van 10 procent.

In 2015 wordt de AOW-partnertoeslag geheel afgeschaft. Dat is al in de jaren negentig besloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden