Ook Amsterdam legt studentenontgroening aan banden met gedragscode

Een einde aan zwijgcontracten, vernederende handelingen en discriminerende termen - maar wel het recht op twee liter non-alcoholische drank per dag en de gelegenheid de tanden te poetsen. Na Groningen worden ook in Amsterdam studentenontgroeningen aan banden gelegd.

Het gebouw van het Amsterdamse Studenten Corps. ASC-rector Boris Bekkering zei in oktober tegen het Parool al:'Het is tijd dat we met de maatschappij meebewegen'.Beeld anp

Dat blijkt uit de aangescherpte gedragscode 'Promotie- en kennismakingstijd'. Het document werd deze week ondertekend door de Amsterdamse hoger onderwijsinstellingen UvA, VU, HvA en de Amsterdamse Kamer van Verenigingen, de koepelorganisatie 25 Amsterdamse studentenverenigingen.

Directe aanleiding voor het striktere regime is de ontspoorde ontgroening van een herendispuut van het Amsterdamsch Studenten Corps. Drie aspirant-leden belandden afgelopen september in het ziekenhuis. Ze moesten zwemmen in de gracht en sliepen gedwongen tussen afval. 'Het is tijd dat we met de maatschappij meebewegen', zei ASC-rector Boris Bekkering daarop in oktober tegen Het Parool.

Meldingsplicht

'De activiteiten van de studentenverenigingen mogen onder geen beding leiden tot geestelijke, dan wel fysieke schade van de (aspirant-)leden', aldus een van de uitgangspunten van de vernieuwde overeenkomst.

Er is ook een meldingsplicht opgenomen voor incidenten. Het ASC liet in eerste instantie na het universiteitsbestuur te informeren over de voorvallen rond de dispuutsontgroening. De straffen op overtreding van de nieuwe regels zullen per geval worden bepaald.

Vindicat

Eerder lieten onderwijsinstellingen en de gemeente in Groningen al weten af te willen van studentenontgroeningen. Tijdens de introductietijd bij het corps van Vindicat liep een aspirant-lid hoofdletsel op door toedoen van een ouderejaars.

Ook bij Vindicat moesten nieuwe leden een geheimhoudingscontract tekenen. Op uit de school klappen over de ontgroening stond een geldboete van 25 duizend euro. Inmiddels werkt Vindicat aan een 'kritische zelfevaluatie', die voorgelegd moet worden aan een externe commissie. Naar het geweldsincident loopt een strafrechtelijk onderzoek.

Lees ook

Nederlandse studentenverenigingenkomen voorlopig niet op de lijst Immaterieel Erfgoed.

Waarom het afschaffen van ontgroening een slecht idee is - Verslaggeverscolumn Margriet Oostveen (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden