Ook als de economie groeit sterven de arme kinderen

Unicef waarschuwt voor de groeiende kloof in Azië tussen arm en rijk. Jonge kinderen worden de dupe...

The Guardian

Het is weer het aloude liedje: als je voor een dubbeltje geboren bent, word je nooit een kwartje. Hoe hard de economie ook voortjakkert.

Dinsdag bracht het VN-kinderfonds Unicef een rapport naar buiten waaruit blijkt dat in de snel groeiende Aziatische economieën grote groepen vrouwen en kinderen in de economische achterhoede blijven steken. Dat heeft rampzalige gevolgen.

Zo sterven in India, ondanks de economische bloei, jaarlijks ruim twee miljoen kinderen onder de leeftijd van 5 jaar door gebrek aan voedsel en basale gezondheidszorg.

Hoewel India de afgelopen jaren geleidelijk wel wat vooruitgang boekt, is dat ‘lang niet genoeg’, concludeert de regionale directeur van Unicef, Daniel Toole. Unicef roept de Indiase regering op aanzienlijk meer te besteden aan gezondheidszorg voor de armen. De betere economische situatie komt vooral ten goede aan de gezondheidszorg voor de middenklasse, waardoor artsen worden weggelokt uit arme plattelandsziekenhuizen.

Het rapport van Unicef heeft betrekking op de regio van Azië en de Stille Oceaan, maar concentreert zich op de situatie in India, dat ongeveer 20 procent van de kinderen onder de 5 jaar in de wereld telt.

Veel positiever zijn de VN-rapporteurs over Thailand, Maleisië, Mongolië, Sri Lanka, Nepal en China, waar de economie veel sterker is gegroeid dan in India. In China is de kindersterfte teruggedrongen van tachtig op iedere duizend levend geboren baby’s in 1970 – het niveau waar India nu op zit – tot twintig op de duizend in 2006. Wel zijn er jaarlijks nog 415 duizend dode baby’s, peuters en kleuters.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden