NieuwsAli Tural

Ook al heeft kattenman Ali een longziekte, juist in deze crisis hebben de zwerfdieren hem nodig

Tientallen katten verzorgt Ali Tural rond zijn kattenhuisje in Istanbul. De zwerfdieren zijn de vergeten slachtoffers van de epidemie. De Turkse regering heeft deze week maatregelen afgekondigd om ze te helpen, maar de kattenman van Istanbul merkt er nog weinig van.

Ali Tural verzorgt al jaren de zwerfkatten in zijn buurt in Istanbul en bouwde een opvanghuis voor ze. Door de epidemie vinden ze nu nog moeilijker voedsel op straat. 
 Beeld Rob Vreeken
Ali Tural verzorgt al jaren de zwerfkatten in zijn buurt in Istanbul en bouwde een opvanghuis voor ze. Door de epidemie vinden ze nu nog moeilijker voedsel op straat.Beeld Rob Vreeken

De 10 kilo kattenvoer die Ali Tural van de gemeente kreeg was zo vergeven onder zijn ‘baby’s’, zoals hij de tientallen katten noemt die hij verzorgt rond zijn kattenhuisje in de wijk Cihangir. De voedselschaarste die de coronacrisis veroorzaakt onder de zwerfkatten en –honden van Turkije is niet zomaar opgelost met een goedbedoelde circulaire van de overheid. Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf alle 81 gouverneurs in het land opdracht te zorgen voor voldoende voedsel en water in de parken en straten van hun regio.

Het verschil moet worden gemaakt door vrijwilligers als Tural. Hij ging er altijd al elke dag op uit om de straatdieren in zijn omgeving te verzorgen. Met grote vreze ziet de 61-jarige elektricien wat de komst van het virus nu betekent voor zijn kattenkroost.

Doordat restaurants dicht zijn, laten klanten en personeel geen restjes meer achter voor de zwerfkatten. De vele voederbakjes op trottoirs en in plantsoenen worden minder bijgevuld nu er nog maar weinig mensen op straat zijn in Istanbul. Bovendien zijn er weinig passanten meer die Tural, een populair buurtfiguur, af en toe wat geld toestoppen voor zijn liefdadigheidswerk.

‘De katten zijn zwak en kwetsbaar’, zegt hij. ‘Ze hebben honger. Ik heb te weinig geld om eten voor ze te kopen.’ Ook ontbreken de middelen om met zieke beesten naar de dierenarts te gaan, wat hij gewoonlijk vaak doet.

Turkije heeft een cultuur van zorg voor zwerfdieren, en nergens is die zo sterk ontwikkeld als in dit hippe wijkje in het centrum van Istanbul. De katten van Cihangir zijn daarom naar verhouding beter af, dankzij mensen als de 53-jarige redacteur Asli Bekdik, die haar boodschappen online koopt, maar elke dag één keer haar huis verlaat voor haar kattenrondje.

Niet te missen ook is Hilary Sable, een Britse expat die elf jaar geleden Cihangir Cool for Cats oprichtte. De groep, met zevenduizend leden op Facebook, deelt nuttige informatie en mobiliseert de buurt voor het welzijn van de straatkat. De laatste weken staat alles in het teken van corona. ‘Voedsel is één ding’, zegt ze, ‘maar wat de dieren ook missen is de aanwezigheid van mensen op straat. Het zijn sociale dieren, ze houden ervan geaaid te worden.’

Met enige zorg kijkt Asli Bekdik ook naar kattenman Ali Tural zelf. Hij heeft de longziekte COPD, maar gaat nog altijd twee keer daags naar zijn kattenhuisje. ‘Ik heb hem gezegd dat hij beter binnen kan blijven, maar dat weigert hij. De katten gaan voor, zegt hij.’

De kattenman van ‘Catstantinopel’

Reportage over de straatkatten die worden gevoed, verzorgd en vertroeteld in ‘Catstantinopel’. Naar aanleiding van dit artikel in de Volkskrant kreeg kattenman Ali Tural hulp van de gemeente Istanbul bij het opknappen van zijn kattenhuisje.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden