Ook al doen zijn lampjes het niet, ik zou die boom voor altijd houden

Hans Aarsman
De foto waarop Gabriel Silva een kerstboom vindt op de vuilnisbelt gaat viraal. Pinheiro, Brazilië, 1 december 2021. Beeld João Paulo Guimarães / AFP
De foto waarop Gabriel Silva een kerstboom vindt op de vuilnisbelt gaat viraal. Pinheiro, Brazilië, 1 december 2021.Beeld João Paulo Guimarães / AFP

Een vuilniswagen heeft net een nieuwe vracht op de vuilnishoop gestort, het stof hangt nog in de lucht. Iedereen was er als de kippen bij op zoek naar voedsel en recyclebare spullen, glas en plastic. Het voedsel is officieel voor de kippen die de afvalrapers houden, maar ze eten wat ze vinden ook zelf. Ze moeten wel, sinds corona zit de klad in de recycle-business. Als ze mazzel hebben zijn het producten van de supermarkt die de uiterste verkoopdatum voorbij zijn.

Het jongetje met de blauwe Adidasbroek heet Gabriel Silva, 12 jaar is hij. Hij aan het zoeken tussen het vuil samen met zijn moeder Maria Francisca Silva, 45 jaar oud. Ze zou de vrouw links met het groene hemd kunnen zijn, ze houdt zich net als Gabriel afzijdig van de rest. Zolang hij mij helpt, valt hij niet in handen van de drugsmaffia, heeft ze een verslaggever verteld.

Zonder risico is afvalrapen niet. Verwondingen aan scherpe uitsteeksels en glasscherven zijn schering en inslag. Dan is er nog chemisch afval dat op de belt belandt. Er lopen ook koeien, honden en katten rond, maar de grootste rivalen in het zoeken naar eten zijn de gieren. Achter Gabriel zit er een op een kartonnen doos, verderop vliegt er eentje weg.

Dat Gabriel geen beschermende kleding draagt zoals die ene collega op de achtergrond is geen teken van stoerheid, maar van armoede. Wat heeft Gabriel in zijn broekzak zitten, een mobieltje? Als het er een is, is ie kapot, net als de kerstboom. Eind november van zolder gehaald bij een gezin dat het beter heeft dan Gabriel, bleken de lampjes het niet te doen, weg met dat ding.

Hoe je een kerstboom met lichtjes ook opbergt, als je hem tevoorschijn haalt zit de draad altijd in de knoop. Gabriel heeft de knoop er net uit. Toen hij zijn vondst deed, liep er een fotograaf op de belt, João Paulo Guimarães. Die zette de foto op de socials, waarna hij viral ging, en nu is Gabriel een Bekende Braziliaan. Er is geld voor hem opgehaald. Ze kregen kleren en eten. Hij kreeg een fiets en een grote kerstboom met werkende lampjes. Als ik Gabriel was zou ik de grote boom verkopen en de kleine houden. Al doen zijn lampjes het niet, ik zou die boom voor altijd houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden