Ooit wordt een tijdmachine uitgevonden, hoop ik

Deze weken leest Katinka Polderman op verzoek van de boekenredactie de eerste tien pagina's van drie net verschenen boeken en geeft op basis daarvan advies.

null Beeld Els Zweerink
Beeld Els Zweerink

Nederland in ideeën: Waar verzet jij te tegen?

In Nederland in ideeën beantwoorden wetenschappers, journalisten, ondernemers en kunstenaars jaarlijks één vraag, gesteld door een bekende vragensteller. In voorgaande jaren waren dat 'Wat is het mooiste dat je ooit hebt gezien?' en 'Welk inzicht uit je vakgebied kan anderen helpen in het dagelijks leven?' Dit jaar stelde Anton Corbijn de vraag 'Waar verzet jij je tegen?'.

Dat levert 101 uiteenlopende antwoorden op van mensen als Dick Swaab, Sergio Hermans, Spinvis, Armin van Buuren, en andere 'toonaangevende denkers'. Zo verzet schrijver Ricus van de Coevering zich in een fijn hoofdstukje tegen 'bestselleritis', doctor in de psychologie Elke Geraerts verzet zich tegen de focus op stress en journalist Anna Dijkman noemt intuïtie als haar onderwerp van verzet.

Niet alle antwoorden zijn even boeiend, doordat de een beter schrijft dan de ander, en de een grondiger heeft nagedacht dan de ander. De meeste antwoorden zijn niet meer dan een soms wat sikkeneurige column over wat andere mensen fout doen. Als bladerboek voldoet het prima, maar met een wat positievere vraag was het geheel misschien wat inspirerender geweest. Op de site nederlandinideeen.nl, waar de antwoorden van de vorige editie staan, is het in ieder geval een stuk vrolijker grasduinen dan in dit boek.

Maven Publishing, euro 19,50

Mark Traa: Steeds blijf ik u beminnen

Mark Traa verzamelde onder de titel Steeds blijf ik u beminnen. Liefdesoproepen uit vervlogen tijden een hele trits liefdesoproepen en contactadvertenties uit de periode 1853- 1937. Een voorwoord over de beperkte omgang tussen de seksen in een tijd zonder whatsapp plaatst de boel in een context en wat je dan krijgt is dit weemoedig stemmende boekje. Ik houd ervan: soms zijn de advertenties raadselachtig, soms wanhopig, maar stuk voor stuk zijn ze een aanzet voor gemijmer over ratelende postkoetsen, zuchtende dames in japonnen en zoete verlangens.

'Man kom terug, ik ben doodziek van angst of schrijf mij. Ik zal krankzinnig worden, als ik niets van u hoor. Je vrouw Janna', staat bijvoorbeeld in een advertentie uit 1899. En in één uit 1894 'U.U. Kom laatste; 16de. Haal mij niet af; zet deur op kier; brand geen licht in gang. Heerlijk vooruitzicht!'

Ooit wordt een tijdmachine uitgevonden, hoop ik. Tot die tijd hebben we dit boekje vol papieren residuutjes van vergeten hartstocht.

Meulenhoff, euro 12,50

Erik de Vlieger: Diep zakendoen

Lang voordat ik cabaretier werd, was ik secretaresse van een man die kantoor hield in een majestueuze villa compleet met oprijlaan en paardrijbak midden in Amsterdam. Op een dag kreeg ik de opdracht een contract uit te typen, het ging over vliegtuigen die mijn werkgever samen met ene Erik de Vlieger kocht. Hoewel ik nooit van de term aptoniem had gehoord, vond ik dat behoorlijk geestig en het leek mij dat dat wel een succes móést worden.

Inmiddels zijn we tig jaren verder, ben ik zzp'er zonder pensioen en is De Vlieger, volgens zijn achterflap, behalve entrepeneur ook schrijver. '(Hij) gaat niemand leren hoe hij zaken moet doen - dat kan niemand je leren. Hij legt uit waarom een ondernemer doet wat hij doet', staat er op diezelfde flap.

Het levert een erg lekker boek op waar iedereen met ambitie, op welk vlak dan ook, iets van kan opsteken. De Vlieger schrijft over altijd aan het werk zijn, over samenvallen met wat je doet en verstrekt lessen die ook buiten het zakenleven gelden. 'Je moet adviseurs hebben met wie je ruzie krijgt, die dingen zeggen die je niet wilt horen.' Bijvoorbeeld.

Dit is een inspirerend en sprankelend boek dat leest als een trein. Ja, deze zzp'er krijgt er wel zin van om een pensioendekkend handeltje te beginnen. Maar eerst dit boek uitlezen.

Q, euro 19,99

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden